Domači grisini
Le kdo ne pozna grisinov, slanih palčk z različnimi posipi. Zakaj si jih za spremembo ne bi pripravili sami doma? Priprava je enostavna, okus pa definitivno prepriča.
Pripomočki za pripravo domačih grisinov:
- skodelica
- večja posoda
- žlica
- pekač
- peki papir
- manjša posodica
- čopič
Sestavine za pripravo domačih grisinov:
(za 30 grisinov)
- 250 g moke
- 1,5 – 2 dl vode
- 0,5 kocke kvasa
- 1 žlička soli
- 0,5 žličke sladkorja
- 3 žlice olivnega olja
- semena(lanena, sezamova, mak, …)
Priprava domačih grisinov:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo sladkor, malo moke ter malo vode in pripravimo kvasni nastavek. Kvasec pustimo vzhajati.
Medtem damo v večjo posodo moko, sol, olivno olje ter vodo. Dodamo še vzhajan kvasec. Vse skupaj dobro pregnetemo. Po potrebi dodajamo vodo ali moko. Pustimo vzhajati približno 30 minut.
Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in razdelimo na 30 koščkov. Iz vsakega koščka naredimo dolg svaljek, debeline približno 0,5 cm. V manjši posodi razžvrkljamo jajce. Grisine premažemo z razžvrkljanim jajcem in po želji posujemo z različnimi semeni. Sama sem tokrat naredila nekaj grisinov brez posipa, nekaj s sezamovimi semeni ter nekaj z lanenimi semeni.
Pustimo vzhajati približno 20 min in spečemo v pečici ogreti na 230 °C. Pečemo približno 15 minut oziroma toliko, da se lepo zapečejo.
Po želji in okusu lahko naredimo tudi grisine z različnimi zelišči, kot na primer baziliko, janež, rožmarin, … Zelišča lahko vmešamo v samo testo.
Pa prijetno grizljanje.