Ocvrti bezgovi krapci
Omamen vonj in prelepi cvetovi bezga kar kličejo, da jih naberemo in odnesemo domov. Okusni ocvrti bezgovi krapci so zelo preprosta sladica, ki nas bo razvajala s prečudovitim vonjem in okusom ter nas s spomini popeljala v otroštvo. Čeprav spada med sladico, lahko prevzame tudi vlogo malice ali večerje.
Ocvrti bezgovi krapci – pripomočki:
- električni mešalec
- posoda za mešanje
- tehtnica
- lopatica
- vilica
- ponev
Ocvrti bezgovi krapci – sestavine:
Za 10 večjih cvetov
- 2 jajci
- 300 ml mleka
- 200 g ostre moke
- par kapljic vaniljeve arome
- ščep soli
- žlička sladkorja
- kavna žlička pecilnega
- 100 ml olja
- sladkor v prahu – za posip (ni obvezno)
Ocvrti bezgovi krapci – postopek:
Rumenjake ločimo od beljakov in jih skupaj z mlekom, sladkorjem, soljo in vaniljo stepemo, nato dodamo moko. Iz beljakov naredimo kompakten sneg.
K masi iz rumenjakov dodamo sneg in ga z lopatico nežno primešamo. Dodamo še pecilni prašek. Masa bo izredno mehka in puhasta.
Bezgove cvetove pravilom ne spiramo z vodo, ker bi s tem sprali večina arome iz cvetov. Nabiramo jih v suhem vremenu. Temeljito jih pregledamo in očistimo morebitnih smeti. Nato vsak cvet posebej pomakamo v maso.
V ponvi segrejemo olje in bezgove krapce počasi ocvremo na indukciji na številki 5, cca. 3 do 4 minute z vsake strani. Ko hočemo cvetove obrniti, s škarjami porežemo peclje, tako jih bomo lažje enakomerno spekli še z druge strani.
Ocvrte bezgove krapce odložimo na papirno servieto, da popivna odvečno maščobo. Po želji jih posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Dober tek!