Slasten, omamno dišeč riž
Slasten, omamno dišeč riž je odlična priloga k raznovrstnim jedem. Z le nekaj začimbami lahko čisto običajen riž spremenimo v prav zanimivo in slavnostno prilogo. Z veseljem ga bodo zmazali tudi tisti, ki sicer niso pretirani ljubitelji riža. Priprava je hitra in preprosta.
Slasten, omamno dišeč riž – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- merilna posoda za tekočine
- večje cedilo
- kozica s pokrovko
- kuhalnica
- čajna žlička
- jedilna žlica
Slasten, omamno dišeč riž – sestavine:
(sestavine zadostujejo za 2 osebi; kot priloga)
- 160 g basmati riža
- 0,5 l vode
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 1 palčka cimeta
- 4 cela zrna zelenega kardamoma
- 6 celih klinčkov
- 1/4 čajne žličke mlete kurkume
- 1/4 čajne žličke soli oz. po okusu
Slasten, omamno dišeč riž – priprava:
Odmerimo riž in ga speremo pod tekočo vodo. Pomagamo si z večjim cedilom. V kozici segrejemo olivno olje. Ko je olje dovolj segreto, dodamo palčko cimeta, kardamom, klinčke in kurkumo. Začimbe popražimo na olju (15-30 sekund). Pazimo, da jih ne zažgemo.
Nato dodamo riž, na hitro premešamo in zalijemo z vodo.
Dodamo sol, pokrijemo ter počakamo, da voda zavre, nato zmanjšamo temperaturo, toliko da voda le rahlo vre.
Kuhamo toliko časa, da riž vpije vso vodo (cca. 10 minut) – preverimo s kuhalnico.