Slasten, omamno dišeč riž
Print Friendly, PDF & Email

Slasten, omamno dišeč riž je odlična priloga k raznovrstnim jedem. Z le nekaj začimbami lahko čisto običajen riž spremenimo v prav zanimivo in slavnostno prilogo. Z veseljem ga bodo zmazali tudi tisti, ki sicer niso pretirani ljubitelji riža. Priprava je hitra in preprosta.

slastni-omamno-dišeč-rižSlasten, omamno dišeč riž – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • večje cedilo
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • čajna žlička
  • jedilna žlica

Slasten, omamno dišeč riž – sestavine:

(sestavine zadostujejo za 2 osebi; kot priloga)

  • 160 g basmati riža
  • 0,5 l vode
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 palčka cimeta
  • 4 cela zrna zelenega kardamoma
  • 6 celih klinčkov
  • 1/4 čajne žličke mlete kurkume
  • 1/4 čajne žličke soli oz. po okusu

Slasten, omamno dišeč riž – priprava:

Odmerimo riž in ga speremo pod tekočo vodo. Pomagamo si z večjim cedilom. V kozici segrejemo olivno olje. Ko je olje dovolj segreto, dodamo palčko cimeta, kardamom, klinčke in kurkumo. Začimbe popražimo na olju (15-30 sekund). Pazimo, da jih ne zažgemo.

slastni-omamno-dišeči-rižNato dodamo riž, na hitro premešamo in zalijemo z vodo.

slastni-omamno-dišeči-rižDodamo sol, pokrijemo ter počakamo, da voda zavre, nato zmanjšamo temperaturo, toliko da voda le rahlo vre.

slastni-omamno-dišeči-rižKuhamo toliko časa, da riž vpije vso vodo (cca. 10 minut) – preverimo s kuhalnico.

slastni-omamno-dišeči-rižUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor