Zajčja obara
Print Friendly, PDF & Email

Obara je dobrodošla v vsakem letnem času. Pozimi pogreje, poleti se prileže kot lahek obrok, pripravimo pa jo lahko z različnimi vrstami mesa. Jaz sem tokrat obaro pripravila z zajčjim mesom, za katerega je priporočljivo, da bi se večkrat znašel na našem jedilniku. Zajčje meso sodi med najkakovostnejše vrste mesa, saj vsebuje manjše količine maščob, holesterola in purinskih snovi, kot druge vrste mesa.

Zajčja obara

Zajčja obara – pripomočki

  • posoda za kuhanje
  • posoda za pripravo zajca
  • nož
  • žlica
  • podlaga za sekljanje – deska
  • štedilnik

Zajčja obara – sestavine

Za 4-6 oseb:

WP_20151227_10_14_26_Pro

  • 700 g zajčjega mesa
  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 rdeča korenčka
  • 1 rumen korenček
  • 5 srednje velikih krompirjev (lahko tudi manj)
  • košček korenine peteršilja
  • šopek svežega peteršilja
  • 4 brinove jagode
  • 2 žlički soli (po potrebi več)
  • ščepec mletega popra
  • ščepec majarona
  • ščepec timijana
  • 2 lovorjeva lista
  • 1,5 dcl rdečega ali belega vina
  • 1,5 l – 2 l vode

Zajčja obara – postopek

V kolikor imamo celega zajca, ga najprej razkosamo. Kose mesa posolimo, poporamo, posujemo s timijanom in z nasekljanimi vejicami petršilja.

Zajčja obara

V posodi v kateri bomo kuhali obaro, segrejemo olivno olje in na hitro prepražimo nasekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo še nasekljan česen in ga pražimo le toliko časa, da zadiši. Nato v  posodo dodamo meso in ga popečemo najprej po eni strani in potem še po drugi strani, prilijemo vino in nekaj časa počakamo, da vino zavre in malo izpari. Dodamo nasekljano zelenjavo (rdeč korenček, rumen korenček in korenino peteršilja) in posodo pokrijemo ter nekaj časa (pribl. 15 minut) na nizki temperaturi kuhamo oz. dušimo vse sestavine.

Zajčja obara

V posodo prilijemo vodo, dodamo  na kocke narezan krompir, lovorov list, majaron, brinove jagode ter na zmernem ognju kuhamo 1 uro.

Zajčja obara

Medtem, ko se obara kuha, pripravimo zakuho po izbiri. Jaz sem pripravila žličnike s skuto, kateri se k zajčji obari odlično podajo. Ko je obara kuhana, vanjo stresemo predhodno skuhane in precejene žličnike.

Zajčja obara

Obaro premešamo, še malo pokuhamo (približno 5 minut) in postrežemo. Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor