Cimetove zvezdice iz mletih mandljev
Cimetove zvezdice iz mletih mandljev so klasični božični piškoti brez moke in v božičnem času ne smejo manjkati na praznični mizi. Cimetove zvezdice odlikujejo hrustljava skorjica in mehka sredica ter značilna aroma cimeta.
Cimetove zvezdice iz mletih mandljev – pripomočki:
- pekač
- pečica
- ročni mikser z metlicami za stepanje
- posoda za stepanje
- skleda
- jedilna žlica
- čajna žlička
- prozorna folija za živila
- valjar
- modelček za piškote v obliki zvezdice
- peki papir
- špatula
- mrežica za ohlajanje piškotov
Cimetove zvezdice iz mletih mandljev – sestavine:
- 3 beljaki
- 250 g sladkorja v prahu
- 500 g mletih mandljev
- za noževo konico vanilije
- 2 poravnani jedilni žlici mletega cimeta
Cimetove zvezdice iz mletih mandljev – priprava:
Beljake stepemo v čvrst sneg in ga prestavimo v skledo, v kateri bomo zmešali vse sestavine.
V beljak počasi vmešamo sladkor v prahu.
6 žlic mase, s katero bomo kasneje premazali zvezdice, damo na stran. V preostalo maso vmešamo mlete mandlje, vanilijo in cimet.
Vse skupaj dobro pregnetemo. Vzamemo folijo za živila in med dve plasti vstavimo pripravljeno mandljevo maso.
Maso zvaljamo za pol centimetra na debelo.
Vrhnjo plast folije odstranimo. Z modelčkom izrežemo zvezdice in jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač.
S čopičem (gre tudi s prstom) jih premažemo z maso iz beljakov in sladkorja v prahu, ki smo jo prej dali na stran.
Pečico ogrejemo na 150 °C. Zvezdice damo v segreto pečico in jih pečemo 15 minut samo s spodnjim grelcem. Pečene zvezdice s špatulo previdno prestavimo na mrežico, da se ohladijo.