Hitro pripravljen pehtranov kruh
Print Friendly, PDF & Email

Pehtran poznamo kot zelišče, ki ga najpogosteje povezujemo z odlično pehtranovo potico. Nič slabši ni niti pehtranov kruh, vendar ga marsikdo še nikoli ni poskusil. S tem mu delamo krivico, saj ima pehtran tako dobro aromo, da ga lahko vsestransko uporabimo. Če še niste, poskusite narediti hitro pripravljen pehtranov kruh, ki ga lahko jeste samostojno (kot nekakšno sladico) ali pa kot prilogo ob glavni jedi.

Pripomočki za pehtranov kruh:

  • večja posoda
  • pult za gnetenje in kuhalnica ali kuhinjski robot z nastavki za gnetenje testa
  • model za peko kruha

Sestavine za pehtranov kruh:

  • 1 jajce
  • 20 g svežega kvasa
  • 500 g bele moke
  • 50 g stopljenega masla in še malo masla za premaz modela
  • 2,5 dl mleka
  • ščepec soli
  • šop sesekljanega svežega pehtrana (lahko tudi posušenega, a sveži ima boljšo in močnejšo aromo)

Postopek za pehtranov kruh:

Najprej v posodi združite vse sestavine.

Hitro pripravljen pehtranov kruh

Vse dobro premešamo s kuhalnico ali s pomočjo kuhinjskega robota. S kuhinjskim robotom je priprava končana. Če delate ročno, morate dobljeno zmes prestaviti na pult in gnesti, dokler ne dobite enolične gmote.

Hitro pripravljen pehtranov kruh

Zmes prestavite na model, ki ste ga predhodno namastili z maslom. Pokrijete in pustite, da na toplem vzhaja 30 do 60 minut. Po tem ga lahko še enkrat pregnetete in pustite, da vzhaja, ni pa nujno.

S kuhinjskim robotom je priprava končana. Če delate ročno, morate dobljeno zmes prestaviti na pult in gnesti, dokler ne dobite enolično gmoto.

Model s kruhom postavite v pečico in pecite v ventilacijski pečici približno 45 minut pri 180 stopinjah, v navadni pa pri 190 stopinjah Celzija. Kruh je pečen, ko dobi lepo zlato-rjavo skorjo. Če želite, da je mehkejši, ga še toplega ovijte v kuhinjsko krpo in pustite, da se v njej ohladi.

Hitro pripravljen pehtranov kruh

Hitro pripravljen pehtranov kruhNaj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor