Štorovke v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Starejše ime za gobe štorovke je mraznice, saj so se praviloma pojavile šele po prvem mrazu. Čeprav pri nas mrazu še ni bilo, jih je ob slivovih štorih vse polno. Uporabne so mlade štorovke oz. le klobuki štorovk, katere je potrebno pred uporabo vedno prekuhati. So zelo okusne v omaki ali vložene v kisu. Jaz sem jih naredila v omaki, ki je lahko priloga k raznim zrezkom, testeninam, poda se tudi h krompirju, še najbolj pa k ocvrtim gresovim kroglicam.

Štorovke v omakiŠtorovke v omaki – pripomočki

  • skleda
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • kuhalnica

Štorovke v omaki – sestavine

Za 4 osebe

  • 4 žlice rastlinskega oljaŠtorovke v omaki
  • 2 majhni čebuli
  • 1 strok česna
  • 600 g surovih klobukov štorovk(300 g prekuhanih)
  • 1 velika žlica moke
  • 1,5 dl tople vode
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • ščepec muškatnega oreščka
  • šopek peteršilja
  • 3 velike žlice kisle smetane

Štorovke v omaki – postopek

Uporabila sem zmrznjene štorovke, katere sem prevrela v slani vodi. Ko se površina vode speni, pustimo, da nekaj časa vre in štorovke odstavimo ter jih odcedimo.

Štorovke v omaki

Med tem časom na olju prepražimo najprej nasekljano čebulo in čez nekaj časa dodamo še nasekljan česen. Pražimo kratek čas, le toliko, da česen zadiši.

Štorovke v omakiNa prepraženo čebulo in česen stresemo odcejene štorovke, jih posolimo, dodamo poper in muškatni orešček ter posujemo z moko. Zmešamo in nekaj časa pražimo (pribl. 5 minut). Zalijemo z vodo, premešamo in kuhamo še 15 minut.

Štorovke v omaki

Ko je jed kuhana, dodamo kislo smetano, premešamo in posujemo z nasekljanim peteršiljem.

Štorovke v omaki

Omako postrežemo takoj. Resnično je dobra, za prste polizat!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.2]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor