Štorovke v omaki
Starejše ime za gobe štorovke je mraznice, saj so se praviloma pojavile šele po prvem mrazu. Čeprav pri nas mrazu še ni bilo, jih je ob slivovih štorih vse polno. Uporabne so mlade štorovke oz. le klobuki štorovk, katere je potrebno pred uporabo vedno prekuhati. So zelo okusne v omaki ali vložene v kisu. Jaz sem jih naredila v omaki, ki je lahko priloga k raznim zrezkom, testeninam, poda se tudi h krompirju, še najbolj pa k ocvrtim gresovim kroglicam.
Štorovke v omaki – pripomočki
- skleda
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- kuhalnica
Štorovke v omaki – sestavine
Za 4 osebe
- 4 žlice rastlinskega olja2 majhni čebuli
- 1 strok česna
- 600 g surovih klobukov štorovk(300 g prekuhanih)
- 1 velika žlica moke
- 1,5 dl tople vode
- ščepec soli
- ščepec popra
- ščepec muškatnega oreščka
- šopek peteršilja
- 3 velike žlice kisle smetane
Štorovke v omaki – postopek
Uporabila sem zmrznjene štorovke, katere sem prevrela v slani vodi. Ko se površina vode speni, pustimo, da nekaj časa vre in štorovke odstavimo ter jih odcedimo.
Med tem časom na olju prepražimo najprej nasekljano čebulo in čez nekaj časa dodamo še nasekljan česen. Pražimo kratek čas, le toliko, da česen zadiši.
Na prepraženo čebulo in česen stresemo odcejene štorovke, jih posolimo, dodamo poper in muškatni orešček ter posujemo z moko. Zmešamo in nekaj časa pražimo (pribl. 5 minut). Zalijemo z vodo, premešamo in kuhamo še 15 minut.
Ko je jed kuhana, dodamo kislo smetano, premešamo in posujemo z nasekljanim peteršiljem.
Omako postrežemo takoj. Resnično je dobra, za prste polizat!