Klasična jabolčna pita
Print Friendly, PDF & Email

Klasična jabolčna pita je okusna, sočna in dišeča jabolčna pita, takšna, kot jo je pekla že naša babica.

Klasicna-jabolcna-pita-11

Klasična jabolčna pita – pripomočki:

  • 2 večji posodi (za pripravo testa in ribanje jabolk)
  • ribež
  • pekač

Klasična jabolčna pita – sestavine:

Testo:

  • 75 dag bele gladke moke (polovico lahko nadomestimo s pirino)
  • Klasična jabolčna pita1 čajna žlička sode bikarbone (ali pecilnega praška)
  • 35 dag maščobe (margarina ali maslo)
  • 35 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • nastrgana limonina lupinica
  • smetana ali mleko (po potrebi)

Jabolčni nadev:

  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1 čajna žlička mletih klinčkov
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 žlici sladkorja
  • 8 velikih jabolk

Klasična jabolčna pita – postopek:

V posodo presejemo moko in sodo bikarbono. Dodamo margarino ali maslo, sladkor, jajci, ščepec soli ter nastrgano limonino lupinico. Vse skupaj zgnetemo v testo. Če je testo presuho, dodamo malo smetane ali mleka, če je premokro, pa malo moke.Klasicna-jabolcna-pita-2

Medtem ko testo počiva, pripravimo jabolčni nadev. Jabolka dobro operemo in naribamo. Če imamo neškropljena jabolka, jih lahko naribamo kar z olupi vred. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, mleti cimet in klinčke ter dobro premešamo. Po želji in okusu lahko še dodatno sladkamo.

Klasicna-jabolcna-pita-3

Pekač namastimo in pomokamo, da se jabolčna pita ne bo prijela.

Klasicna-jabolcna-pita-5

Polovico testa z roko enakomerno porazdelimo po pekaču.

Klasicna-jabolcna-pita-6

Nato plast testa prekrijemo z naribanimi jabolki.

Klasicna-jabolcna-pita-7

Iz druge polovice testa oblikujemo dolge svaljke, debele približno 1 centimeter, in jih polagamo na jabolčno pito po diagonali.

Klasicna-jabolcna-pita-8

Iz testa tako ustvarimo mrežo. Svaljki naj bodo narazen vsaj 3 centimetre.

Klasicna-jabolcna-pita-9

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C, približno 50 minut. Ko se testo nežno rjavo zapeče, vzamemo pekač iz pečice in klasično jabolčno pito pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo.

Klasicna-jabolcna-pita-10

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

One thought on “Klasična jabolčna pita

Dodaj odgovor