Jabolčna pita z orehovo skuto
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčna pita z orehovo skuto je nostalgična sladica s pridihom današnjega časa. Polnost bogatega okusa sestavljajo aroma kiselkastih jabolk, ki jo čudovito dopolnjuje sladka orehova skuta, celotno izkušnjo pa dopolnjuje krhko polnozrnato pirino testo, ki se kar raztopi v ustih. Ko jo boste enkrat poskusili, bo zagotovo nadomestila dosedanje recepte tradicionalnih jabolčnih pit.

jabolčna pita z orehovo skuto

Pripomočki za jabolčno pito z orehovo skuto:

  • 4 posode za mešanje
  • vilica, žlica
  • lupilnik, nož
  • rezalna podlaga
  • ribežnik
  • majhen pravokotnik peki papirja
  • pekač za pito (po možnosti s snemljivim dnom), premera 30 cm
  • silikonska podlaga za valjanje ali peki papir
  • čista kuhinnjska cunja

Sestavine za jabolčno pito z orehovo skuto:

Za pekač s premerom 28 cm potrebujemo:

jabolčna pita z orehovo skutoZa testo:

  • 450 g polnozrnate pirine moke
  • 300 g masla ali margarine
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 vanilijev sladkor (ali 1 – 2 veliki žlici domačega vanilijevega sladkorja)
  • 2 jajci

jabolčna pita z orehovo skutoZa jabolčni nadev:

  • 5 srednje velikih kiselkastih jabolk
  • 3 žlice rjavega sladkor (oz. po okusu)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • sok 1/2 limone
  • lupinica 1/2 limone

Za jabolčno oblogo:

  • 5 srednje velikih kiselkastih jabolk
  • sok 1/2 limone
  • 3 žlice rjavega sladkorja (oz. po okusu)

jabolčna pita z orehovo skutoZa orehovo skuto:

  • 400 g gladke skute (pretlačene skozi sito)
  • 100 g mletih orehov
  • 4 žlice vanilijevega sladkorja
  • lupinica 1/2 limone
  • 100 – 200 ml sladke smetane

Kako pripravimo jabolčno pito z orehovo skuto:

Pekač za pito s snemljivim obodom dobro namastimo. Pečico segrejemo na 180°C.

Priprava testa

Na kockice narežemo maslo in ga segrejemo toliko, da se prične topiti (ne sme biti raztopljeno!). Nato v posodo stresemo vse sestavine za testo in z vilicami premešamo, da dobimo grudasto zmes. To nato hitro zgnetemo v gladko testo. Če se testo zelo lepi na posodo in prste, dodamo še malo moke. Pripravljeno testo nato zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik.

jabolčna pita z orehovo skuto

Jabolčni nadev in obloga

Limonino lupinico naribamo tako, da ribežnik obložimo z majhnim pravokotnikom peki papirja in preko njega naribamo lupinico. Limono nato razpolovimo in iztisnemo sok. Lupinico in sok prihranimo.

jabolčna pita z orehovo skuto

Vsa jabolka olupimo. Polovico (5 jabolk) narežemo na tanke krhlje, preostala jabolka grobo naribamo. Jabolčne krhlje prelijemo s polovico limoninega soka, premešamo (to bo preprečilo oksidacijo jabolk in bodo tako ostale lepe barve) in po želji posladkamo z rjavim sladkorjem. Naribana jabolka zmešamo s preostalim limoninim sokom, mletim cimetom in klinčki, polovico naribane limonine lupinice ter po okusu sladkamo z rjavim sladkorjem.

jabolčna pita z orehovo skuto

Orehova skuta

Pasirano skuto zmešamo s približno polovico sladke smetane. Dodamo toliko sladke smetane, da bo zmes gladka in mazava. Nato dodamo orehe, vanilijev sladkor in limonino lupinico. Vse dobro premešamo v gladko zmes in po potrebi dodamo še malo sladke smetane. Zmes mora biti gladka in imeti konsistenco redkega namaza.

jabolčna pita z orehovo skuto

jabolčna pita z orehovo skuto

Nato vzamemo iz hladilnika testo. 2/3 testa na silikonski podlagi ali peki pairju razvaljamo na približno velikost pekača ter s pomočjo silikonske podlage prenesemo v namaščen pekač.

jabolčna pita z orehovo skuto

jabolčna pita z orehovo skuto

Testeno podlago rahlo pritisnemo na dno in obod pekača. Testo mora segati preko roba pekača! Dno in obod večkrat prebodemo z vilicami.

jabolčna pita z orehovo skuto

Pripravljeno testeno podlago obložimo z jabolčnim polnilom (ribane jabolke), ga nekoliko pritisnemo ob dno in gladko poravnamo.

Na silikonski podlagi ali peki papirju zvaljamo preostalo tretino testa. Pazimo, da je razvaljan krog nekoliko večji od pekača. Tudi to plast testa prebodemo z vilicami in z vilicami skupaj pritisnemo obe plasti testa, ki segata čez rob pekača.

jabolčna pita z orehovo skuto

Tako združeni plasti privzdignemo in nekoliko zvijemo. Tako umetno zvišamo rob pekača. Ta rob se bo med peko nekoliko posedel in naredil lep izgled pite. Na testeno podlago namažemo orehovo skuto, jo poravnamo in dekorativno obložimo z jabolčnimi krhlji.

jabolčna pita z orehovo skuto

jabolčna pita z orehovo skuto

Pripravljeno pito damo v ogreto pečico na srednjo rešetko in spečemo. Peka traja približno 30 – 45 min. Pita je pečena, ko so jabolka in testeni rob lepo zapečeni.

jabolčna pita z orehovo skuto

Takrat pito vzamemo iz pečice, pokrijemo s čisto kuhinjsko cunjo in popolnoma ohladimo in pustimo počivati, najbolje kar čez noč.

Ko je pita ohlajena, jo vzamemo iz pekača in jo postavimo na dekorativni krožnik. Po želji pito potresemo z rjavim sladkorjem (za dekoracijo) in jo razrežemo z zelo ostrim nožem.

Dober tek!

jabolčna pita z orehovo skuto

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor