Enojna rolada
Print Friendly, PDF & Email

Enojna rolada se imenuje zato, ker je ne zavijamo tolikokrat kot ostale vrste rolad, temveč le enkrat. Veliko kremasto sredico obdaja čokoladni biskvit. Je čudovita sladica za ljubitelje bolj kremastih slaščic. Krema je polnega čokoladnega okusa, ki se dopolnjuje z ravno tako čokoladnim biskvitom.

Enojna rolada

Enojna rolada – pripomočki

  • skleda za mešanje
  • mešalnik
  • papir za peko
  • pekač
  • pečica
  • kozica

Enojna rolada – sestavine

Za biskvit

  • 5 jajc
  • 8 dag jedilne čokolade
  • 8 dag sladkorja
  • 12 dag moke

Enojna roladaZa kremo

  • 25o ml smetane za stepanje
  • 250 jedilne čokolade
  • 250 g maskarpone sira
  • 5 g želatine

Enojna rolada – postopek

Ločimo rumenjake od beljakov in iz beljakov naredimo sneg.

Enojna rolada

Rumenjake in sladkor penasto zmešamo, dodamo stopljeno in ohlajeno čokolado ter primešamo sneg. Nato nežno in počasi vmešamo še moko.

enojna-rolada-4

Maso porazdelimo po pekaču, katerega smo predhodno obložili s papirjem za peko.

enojna-rolada-6

Pečemo 10 minut, v ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija.

Enojna rolada

Biskvit skupaj s peki papirjemo vzamemo iz pečice, obrnemo na mokro kuhinsko krpo in vse skupaj zrolamo. V krpi pustimo, da se ohladi.

Enojna rolada

Med tem časom pripravimo kremo. Najprej narahlo stepemo smetano za stepanje (toliko, da je gostejša a še vedno rahlo tekoča). Dodamo maskarpone sir in čisto počasi stepamo, da se naredi čvrsta krema. Stopimo čokolado, jo rahlo ohladimo (jaz sem jo stopila v mikrovalovni pečici) in jo (NE HLADNO!) vmešamo v maso. Da je krema bolj čvrsta, lahko na koncu dodamo še želatino (raztopljeno – pripravljeno po navodilih).

enojna-rolada-8

Rolado, katero imamo zavito v kuhinjski krpi razvijemo.

Enojna rolada

Biskvit namažemo s kremo.

Enojna rolada

S papirjem za peko stisnemo rolado skupaj in zavijemo, da krema pri straneh ne uhaja. Če imamo ozki pekač primerne širine in dolžine (kalup), je najbolje, da nadevano rolado položimo vanj in tako pustimo na hladnem, da se krema strdi (najmanj 2 uri). Jaz sem jo položilo v škatlo ob strani pa sem jo “fiksirala” z dvema kozarcema.

Enojna rolada

Po dveh urah odstranimo papir za peko in rolado po želji okrasimo – oblijemo s čokolado, premažemo ali pa posujemo z mletim sladkorjem.

Enojna rolada

Rolado razrežemo na malo debelejše rezine in serviramo na desertem krožniku ter z žličko ali vilicami. Dobra za znoret!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.7]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor