Enojna rolada
Enojna rolada se imenuje zato, ker je ne zavijamo tolikokrat kot ostale vrste rolad, temveč le enkrat. Veliko kremasto sredico obdaja čokoladni biskvit. Je čudovita sladica za ljubitelje bolj kremastih slaščic. Krema je polnega čokoladnega okusa, ki se dopolnjuje z ravno tako čokoladnim biskvitom.
Enojna rolada – pripomočki
- skleda za mešanje
- mešalnik
- papir za peko
- pekač
- pečica
- kozica
Enojna rolada – sestavine
Za biskvit
- 5 jajc
- 8 dag jedilne čokolade
- 8 dag sladkorja
- 12 dag moke
Za kremo
- 25o ml smetane za stepanje
- 250 jedilne čokolade
- 250 g maskarpone sira
- 5 g želatine
Enojna rolada – postopek
Ločimo rumenjake od beljakov in iz beljakov naredimo sneg.
Rumenjake in sladkor penasto zmešamo, dodamo stopljeno in ohlajeno čokolado ter primešamo sneg. Nato nežno in počasi vmešamo še moko.
Maso porazdelimo po pekaču, katerega smo predhodno obložili s papirjem za peko.
Pečemo 10 minut, v ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija.
Biskvit skupaj s peki papirjemo vzamemo iz pečice, obrnemo na mokro kuhinsko krpo in vse skupaj zrolamo. V krpi pustimo, da se ohladi.
Med tem časom pripravimo kremo. Najprej narahlo stepemo smetano za stepanje (toliko, da je gostejša a še vedno rahlo tekoča). Dodamo maskarpone sir in čisto počasi stepamo, da se naredi čvrsta krema. Stopimo čokolado, jo rahlo ohladimo (jaz sem jo stopila v mikrovalovni pečici) in jo (NE HLADNO!) vmešamo v maso. Da je krema bolj čvrsta, lahko na koncu dodamo še želatino (raztopljeno – pripravljeno po navodilih).
Rolado, katero imamo zavito v kuhinjski krpi razvijemo.
Biskvit namažemo s kremo.
S papirjem za peko stisnemo rolado skupaj in zavijemo, da krema pri straneh ne uhaja. Če imamo ozki pekač primerne širine in dolžine (kalup), je najbolje, da nadevano rolado položimo vanj in tako pustimo na hladnem, da se krema strdi (najmanj 2 uri). Jaz sem jo položilo v škatlo ob strani pa sem jo “fiksirala” z dvema kozarcema.
Po dveh urah odstranimo papir za peko in rolado po želji okrasimo – oblijemo s čokolado, premažemo ali pa posujemo z mletim sladkorjem.
Rolado razrežemo na malo debelejše rezine in serviramo na desertem krožniku ter z žličko ali vilicami. Dobra za znoret!