Zdrobovi žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Zdrobovi žličniki spadajo med krepke jušne vložke. Lepi, veliki, mehki, puhasti … takšni so bili zdrobovi žličniki moje babice. Preizkušala sem mnoge recepte, vendar le eni so enkrat uspeli in potem nikoli več. Vedno so bili pretrdi in premajhni. Te dni sem slučajno naletela na recept in sicer: 1, 3, 6. Takoj je pritegnil mojo pozornost in mi vlil upanje, da morda pa mi le uspejo.

zdrobovi-zlicniki-6

Zdrobovi žličniki – pripomočki:

  • krožnik za mešanje
  • tehtnica
  • vilica
  • posoda za kuhanje

Zdrobovi žličniki – sestavine:

V sestavinah se skriva ključ do recepta 1, 3, 6

  • 1 jajce
  • 30 g masla
  • 60 g pšeničnega zdroba

Zdrobovi žličniki – postopek kuhanja:

V krožnik ubijemo jajce in ga razžvrkljamo. Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo in premešamo. Postopoma dodajamo zdrob in mešamo.

zdrobovi-zlicniki-1Masa za žličnike mora biti ravno prav kompaktna. Ob mešanju moramo čutiti rahlost in zračnost.

zdrobovi-zlicniki-2

Zdrobove žličnike zakuhamo v rahlo vrelo juho. Žlico pomočimo v vročo juho, zajamemo del mase in jo z žlico polagamo v juho. Če želimo, da juha ohrani bistrost, skuhamo žličnike posebej v osoljeni, rahlo vreli vodi in jih nato dodamo v juho.

zdrobovi-zlicniki-3

Zdrobovi žličniki naj se na nevidnem ognju kuhajo 10 minut. Nato juho izklopimo in pustimo pokrito počivati 20 do 30 minut. V tem času bodo žličniki še dodatno narastli in se zmehčali.

zdrobovi-zlicniki-4

zdrobovi-zlicniki-5

To je osnovi recept za zdrobove žličnike, ki pa jim lahko spreminjamo in dodajamo okus z drobno nasekljanim peteršiljem ali drobnjakom, v maso lahko dodamo nariban česen ali kurja jetrca …

zdrobovi-zlicniki-6

Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 98 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor