Krapec
Print Friendly, PDF & Email

Krapec po prekmursko je res preprosta sladica, doma iz Prekmurja. Sestavine so enostavne, vsem dostopne. Osnova sladice je kvašeno testo, na katerega namažemo nadev iz skuhanega prosa in skute. Na vrh pa še orehe. Včasih gospodinje zamenjajo proso za riž. Jaz sem osnovnemu receptu dodale majhne spremembe, vendar je glavnina ostala avtohtona.

Pripomočki za pripravo krapca

  • pekač dimenzije 19 x 27 cm

Sestavine za pripravo krapca

za 20 koščkov

za testo

  • 120-150 g moke
  • ščep soli
  • 0,8 dl mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 15 g kvasa
  • 1 žlica bučnega olja
  • 1/2 jajca

za nadev

  • 180 g prosa
  • 0,8l mleka
  • ščep soli
  • 1 velika žlica sladkorja
  • 300 g albuminske skute
  • 2 žlici sladke smetane
  • 2 vaniliji

za premaz

  • 100 g mletih orehov
  • 0,5 lončka kisle smetane
  • 1 žlico sladkorja

Postopek priprave krapca

Pripravo krapca sem pričela s kuhanjem prosa, ker se kuha kar nekaj časa. V primerno kozico nalijemo mleko in segrejemo do vretja. Ko zavre, znižamo temperaturo, dodamo ščepec soli, sladkor in proso. Kuhamo na zmernem ognju 35 minut.

Ko je proso kuhan, odstavimo z ognja in dodamo 2 žlici sladke smetane. Počakamo da se zmes ohladi in ohlajeni dodamo skuto in 2 vaniliji.

Med tem časom, ko se proso kuha, pripravimo kvašeno testo. V primerno skledo presejemo moko in dodamo ščepec soli. V manjši lonček damo mleko, ga malenkost segrejemo in nadrobimo kvas, da aktivira. Na moko ubijemo polovico jajca, zagrebemo, sladkor in žlico bučnega olja, zagrebemo in na koncu še aktiviran kvas z mlekom. Vgnetemo mehko testo.

Postavimo ga nazaj v skledo, pokrijemo s krpo in pustimo počivat na toplem 30 minut.

Ko testo odleži, nadaljujemo s pripravo krapca. Pekač namažemo z maslom in na dno položimo testo. Pri tem si pomagamo s prsti, niti ga ni potrebno valjati. Na testo namažemo nadev.

Pekač postavimo v neogreto pečico in temperaturo nastavimo na 180 stopinj Celzija. Pečemo 35 minut. Med peko si pripravimo še namaz iz orehov. Mlete orehe zmešamo skupaj s polovico lončka kisle smetane in žlico sladkorja. Po 35 minutah pečenja namažemo orehe in pustimo v pečici še 5 minut.

Nato krapec vzamemo iz pečice in ohladimo. Počakamo, da se lepo vsede in nato razrežemo na koščke in ponudimo. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor