Kremni zelenjavni piščanec s prilogo
Print Friendly, PDF & Email

Kremnega zelenjavnega piščanca s prilogo zelo rada pripravim predvsem poleti in jeseni, ko imamo bučk in korenčka veliko na razpolago, pa tudi pozimi lepo pogreje tako, zato si bučke shranim tudi v skrinjo, da jih lahko porabim kasneje.

Kremasta omaka se super ujame z njoki ali pa pirejem, pa tudi s kvinojo ali rižem. Vso prilogo naredim samo v osoljeni vodi in potem dodam v omako (no razen pireja seveda). Omako imajo radi tudi otroci, čeprav “ne marajo” bučk.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Kremni zelenjavni piščanec – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov (lahko pa si pomagate s sekljalnikom)

Kremni zelenjavni piščanec – sestavine

Za 3/4 osebe:

  • olivno olje
  • 1 srednje velik korenček (cca. 60 g)
  • 1 srednje velika bučka (cca. 150 – 200 g)
  • poper
  • (himalajska) sol
  • rdeča paprika v prahu po okusu
  • ščepec bazilike
  • ščepec peteršilja
  • 1 kocka jušne osnove / 1,5 dl, če imamo domačo že narejeno jušno osnovo
  • 400 g piščančjih prsi
  • 150 g graha (lahko tudi iz konzerve)
  • 2,5 dl smetane za kuhanje
  • cca. 1l vode
  • poljubna priloga: njoki, riž, pire krompir, kvinoja, kuskus, …

Kremni zelenjavni piščanec s prilogo

Kremni zelenjavni piščanec – postopek

Najprej narežemo piščanca na koščke in ga po okusu začinimo s poprom, soljo in papriko.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

V ponev zlijemo malo olivnega olja in prižgemo na najvišjo temperaturo ter dodamo meso.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Med tem, ko se meso peče, olupimo korenček in bučko in najprej narežemo/nasekljamo bučko na čim tanjše rezine. Vmes tudi meso večkrat premešamo.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Bučko dodamo med meso in premešamo.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Potem narežemo oziroma nasekljamo še korenček, ki ga nato dodamo bučki in mesu.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Vse skupaj zalijemo z cca 7 dl vode. Če uporabimo svež ali zamrznjen grah, ga dodamo že tukaj.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Dodamo ščepec bazilike in peteršilja in jušno osnovo. Tukaj je smiselno začeti tudi s pripravo priloge, meni osebno zelo dobro pašejo zraven njoki.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Ko voda povre, dodamo še nekje 3dl vode in pustimo še nekaj minut. Opazili bomo, da se je bučka razpustila v omako.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Če imamo konzerviran grah, ga dodamo v tem koraku in zmanjšamo temperaturo na polovico.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Po 5 minutah dodamo še smetano za kuhanje, ki jo lahko prilagodimo željam. Meni se zdi 2,5 dl za tako količino super, če pa imate zelo radi smetano, je lahko dodate tudi več. Kuhamo še maksimalno 10 minut  na srednji temperaturi, da se nam ne sesiri.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Serviramo skupaj s prilogo.

Kremni zelenjavni piščanec z prilogo

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Sandra

Obožujem peko in ustvarjanje v kuhinji - sicer, če bi to povedali moji mami oziroma moji celi družini 5 let nazaj bi se vam smejali :). Rada odkirvam nove okuse, nove sladice in z njimi presenetim domače in prijatelje. Čokoholik, nora na kokos, pa še kaj bi se našlo :).

Dodaj odgovor