Kremni zelenjavni piščanec s prilogo
Kremnega zelenjavnega piščanca s prilogo zelo rada pripravim predvsem poleti in jeseni, ko imamo bučk in korenčka veliko na razpolago, pa tudi pozimi lepo pogreje tako, zato si bučke shranim tudi v skrinjo, da jih lahko porabim kasneje.
Kremasta omaka se super ujame z njoki ali pa pirejem, pa tudi s kvinojo ali rižem. Vso prilogo naredim samo v osoljeni vodi in potem dodam v omako (no razen pireja seveda). Omako imajo radi tudi otroci, čeprav “ne marajo” bučk.
Kremni zelenjavni piščanec – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov (lahko pa si pomagate s sekljalnikom)
Kremni zelenjavni piščanec – sestavine
Za 3/4 osebe:
- olivno olje
- 1 srednje velik korenček (cca. 60 g)
- 1 srednje velika bučka (cca. 150 – 200 g)
- poper
- (himalajska) sol
- rdeča paprika v prahu po okusu
- ščepec bazilike
- ščepec peteršilja
- 1 kocka jušne osnove / 1,5 dl, če imamo domačo že narejeno jušno osnovo
- 400 g piščančjih prsi
- 150 g graha (lahko tudi iz konzerve)
- 2,5 dl smetane za kuhanje
- cca. 1l vode
- poljubna priloga: njoki, riž, pire krompir, kvinoja, kuskus, …
Kremni zelenjavni piščanec – postopek
Najprej narežemo piščanca na koščke in ga po okusu začinimo s poprom, soljo in papriko.
V ponev zlijemo malo olivnega olja in prižgemo na najvišjo temperaturo ter dodamo meso.
Med tem, ko se meso peče, olupimo korenček in bučko in najprej narežemo/nasekljamo bučko na čim tanjše rezine. Vmes tudi meso večkrat premešamo.
Bučko dodamo med meso in premešamo.
Potem narežemo oziroma nasekljamo še korenček, ki ga nato dodamo bučki in mesu.
Vse skupaj zalijemo z cca 7 dl vode. Če uporabimo svež ali zamrznjen grah, ga dodamo že tukaj.
Dodamo ščepec bazilike in peteršilja in jušno osnovo. Tukaj je smiselno začeti tudi s pripravo priloge, meni osebno zelo dobro pašejo zraven njoki.
Ko voda povre, dodamo še nekje 3dl vode in pustimo še nekaj minut. Opazili bomo, da se je bučka razpustila v omako.
Če imamo konzerviran grah, ga dodamo v tem koraku in zmanjšamo temperaturo na polovico.
Po 5 minutah dodamo še smetano za kuhanje, ki jo lahko prilagodimo željam. Meni se zdi 2,5 dl za tako količino super, če pa imate zelo radi smetano, je lahko dodate tudi več. Kuhamo še maksimalno 10 minut na srednji temperaturi, da se nam ne sesiri.
Serviramo skupaj s prilogo.
Dober tek. 🙂