Sladke gratinirane testenine s skuto
Testenine ima rado mlado in staro. So zelo priročne, saj so hitro pripravljene in jih lahko jemo v kombinaciji s sladkim ali slanim. Tokrat poskusite gratinirane oziroma zapečene, s skuto, rozinami in orehi. V času ko se skuhajo testenine, boste pripravili tudi ostale sestavine, zato priprava ni dolgotrajna. H gratiniranim testeninam s skuto se odlično prileže kompot ali čežana.
Sladke gratinirane testenine s skuto – pripomočki:
Za pripravo te jedi ne potrebujemo posebnih pripomočkov.
Sladke gratinirane testenine s skuto – sestavine:
- 3 jajca
- 500 g skute
- 50 g masla
- 180 g kisle smetane
- 3 žlice sladkorja
- 1 vaniljin sladkor
- 300 g testenin
- 2 žlici rozin
- 3 žlice mletih orehov
- rum
- sol
- maščoba in moka za pekač
Sladke gratinirane testenine s skuto – postopek:
Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih proizvajalca. Sama sem izbrala domače velike krpice, primerne pa bodo tudi druge vrste testenin. Priporočam široke rezance.
V času, ko se testenine kuhajo, ločimo jajca. Iz beljakov in sladkorja, ter vaniljevega sladkorja stepemo čvrst sneg. V drugi skledi penasto zmešamo rumenjake z zmehčanim maslom.
Dodamo še skuto, smetano, orehe, rum in rozine in dobro premešamo. Rozine lahko prej namočimo v rum.
K dobljeni masi nežno primešamo sneg iz beljakov.
Postopno dodajamo odcejene in ne prevroče testenine in dobro premešamo.
Maso zvrnemo na pekač, ki smo ga omastili in pomokali. Pečemo na 200°C, v navadni pečici, približno pol ure, oziroma tako dolgo, da jed postane lepo zapečena.
Postrežemo s kompotom ali čežano.
Brbončice vam bodo hvaležne.