Počasi pečen zajec (kunec) v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas obožujemo mehko meso, ki se kar topi v ustih. Zato ga večkrat pripravljamo po postopku počasnega pečenja v pečici. Tako lahko pripravimo katero koli meso, tudi zajčje ali kunčje. Okus in resnična mehkoba mesa vas bosta očarala.

Pripomočki za počasi pečenega zajca (kunca) v pečici:

  • pečica
  • pekač s pokrovom ali aluminijasta folija namesto pokrova

Sestavine za počasi pečenega zajca (kunca) v pečici:

Za 2 osebi:

  • 500 g zajčjega mesa
  • 1 dl belega suhega vina
  • 1 dl jušne osnove ali vode

Za marinado:

  • 1 dl olivnega olja
  • 2 stroke česna
  • 1/2 limone (sok)
  • muškatni orešček
  • timijan
  • poper
  • sol

Priloga (opcijsko):

  • 200 g korenčka
  • 300 g krompirja

Postopek za počasi pečenega zajca (kunca) v pečici:

Zajčje meso operemo in osušimo. Jaz sem tokrat uporabila cel zajčji hrbet, vzamemo pa lahko katerikoli del zajca. Pripravimo si vse sestavine za marinado.

V posodo, v kateri bomo marinirali meso, stisnemo sok polovice limone, dolijemo olivno olje ter dodamo začimbe: sol, poper, timijan, stisnjen česen ter naribamo malo muškatnega oreščka.

Vse sestavine za marinado zmešamo in s to marinado dobro natremo meso. Pokrijemo s folijo in pustimo 1 do 2 uri zajca (kunca) v tej marinadi.

Marinirano meso damo v pekač, primeren za peko v pečici, s pokrovom. Po mesu polijemo ves sok od marinade ter dolijemo belo vino in jušno osnovo ali vodo, kateri dodamo malo soli. Če pokrova nimamo, vzamemo alu folijo, ki nam bo služila kot pokrovka. Pokrit pekač damo v ventilacijsko pečico, ki smo jo nastavili na 180 °C za 20 minut. Tako zajčje meso od zunaj zakrkne, znotraj ostane sočno.

Po 20 minutah zmanjšamo temperaturo pečice na 130 °C in pečemo še dodatnih 45 minut do ene ure. Odvisno od velikosti kosa ali kosov mesa. Če želimo lahko k mesu sedaj dodamo tudi na kose narezan krompir, korenček ali kakšno drugo poljubno zelenjavo. Če dodajamo krompir, ga prej skuhamo, saj se drugače zaradi kisline vina, v katerem pečemo meso, krompir zelo težko skuha oz. speče do mehkega.

Po tem počasnem pečenju odvzamemo pokrovko ali alu folijo iz pekača ter povečamo gretje pečice na 200 °C za približno 15 minut, da se vrhnji del mesa lepo zapeče.

Zapečeno zajčje (kunčje) meso postrežemo takoj vroče z zraven popečeno prilogo. Če priloge nismo dodali v pekač, lahko pripravimo kakršnokoli drugo prilogo tako od krompirja, testenin ali zelenjave.

Odlično se zraven podajo priloge:
Kvinoja s popečeno zelenjavo
Popečena čičerika s česnom
Blitva s krompirjem in česnom
Polnjene paprike s praženim krompirjem
Pečena polenta kot priloga

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 3.9]

Dodaj odgovor