Polpete z mozzarello
Print Friendly, PDF & Email

Polpete z mozzarello so majhna izboljšava klasičnih polpet. Za mesno maso kupim mešano mleto meso, torej pol svinjskega in pol govejega mesa. Ostale sestavine so standardne. V tej različici imajo polpete na sredini še košček mozzarelle. Za malce drznejše lahko mozzarello zamenjate za košček gongorzole. Polpete so v tem primeru bolj aromatične, vendar zelo dobre. Polpete z mozzarello niso popečene, ampak jih skuhamo v paradižnikovi omaki.

Pripomočki za pripravo polpet z mozzarello

  • večja skleda za pripravo mesne mase
  • deska
  • nož
  • večja ponev
  • manjši posodici za nasekljan česen in peteršilj
  • vilice

Sestavine za pripravo polpet z mozzarello

Za 12 polpet.

za maso

  • 800 g mletega mesa (mešano, svinjsko in goveje)
  • 100 g starega kruha
  • 1,5 dl mleka
  • jajce
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • rdeča paprika v prahu

za omako in nadev

  • 7,5 dl paradižnikove omake – (pretlačen paradižnik)
  • nekaj lističev sveže bazilike
  • 150 g mozzarelle

Postopek priprave polpet z mozzarello

Postopek priprave polpet z mozzarello pričnemo tako, da v večjo skledo nalijemo 1,5 dl mleka in vanj nadrobimo 100 g starega kruha. Tako ubijemo dve muhi na en mah. Porabimo star kruh in polpete naredimo s tem bolj rahle. Pustimo nekaj minut, da se kruh dodobra namoči in med tem nasekljamo peteršilj in dva stroka česna.

Vse preostale sestavine za maso dodamo k namočenemu kruhu in dobro pregnetemo. Jaz to opravim kar s čistima rokama.

Pripravimo si večjo ponev in na deski nakockamo mozzarello. V pest zajamemo približno 100 g mase in jo v dlani malce sploščimo. Na sredino položimo kocko mozzarele. 

Z obema dlanema si pomagamo in oblikujemo mesno kroglico. Odlagamo jih v pripravljeno ponev.  

Ko so vse polpete z mozzarello pripravljene, jih prelijemo s paradižnikovo omako (pasata). Rahlo solimo. Jaz sem imela doma pripravljen sveže pretlačen paradižnikov sok. Kot izbiro sem dodala še nekaj lističev sveže bazilike in malce posula s pekočo papriko.  Postavimo na kuhinjsko ploščo in na zelo nizki temperaturi kuhamo 1 uro in pol.

Po uri in pol kuhanja pogledamo omako. Če se nam zdi preredka, jo zgostimo z malce moke in vode. V nasprotnem primeru, pustimo tako kot je. Polpete z mozzarelo so pripravljene, zraven lahko ponudimo okisan krompir, kos dobrega domačega kruha, testenine…..

Pri nas doma sem jih ponudila s krompirjem iz pečice. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor