Polpete z mozzarello
Polpete z mozzarello so majhna izboljšava klasičnih polpet. Za mesno maso kupim mešano mleto meso, torej pol svinjskega in pol govejega mesa. Ostale sestavine so standardne. V tej različici imajo polpete na sredini še košček mozzarelle. Za malce drznejše lahko mozzarello zamenjate za košček gongorzole. Polpete so v tem primeru bolj aromatične, vendar zelo dobre. Polpete z mozzarello niso popečene, ampak jih skuhamo v paradižnikovi omaki.
Pripomočki za pripravo polpet z mozzarello
- večja skleda za pripravo mesne mase
- deska
- nož
- večja ponev
- manjši posodici za nasekljan česen in peteršilj
- vilice
Sestavine za pripravo polpet z mozzarello
Za 12 polpet.
za maso
- 800 g mletega mesa (mešano, svinjsko in goveje)
- 100 g starega kruha
- 1,5 dl mleka
- jajce
- 2 stroka česna
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- rdeča paprika v prahu
za omako in nadev
- 7,5 dl paradižnikove omake – (pretlačen paradižnik)
- nekaj lističev sveže bazilike
- 150 g mozzarelle
Postopek priprave polpet z mozzarello
Postopek priprave polpet z mozzarello pričnemo tako, da v večjo skledo nalijemo 1,5 dl mleka in vanj nadrobimo 100 g starega kruha. Tako ubijemo dve muhi na en mah. Porabimo star kruh in polpete naredimo s tem bolj rahle. Pustimo nekaj minut, da se kruh dodobra namoči in med tem nasekljamo peteršilj in dva stroka česna.
Vse preostale sestavine za maso dodamo k namočenemu kruhu in dobro pregnetemo. Jaz to opravim kar s čistima rokama.
Pripravimo si večjo ponev in na deski nakockamo mozzarello. V pest zajamemo približno 100 g mase in jo v dlani malce sploščimo. Na sredino položimo kocko mozzarele.
Z obema dlanema si pomagamo in oblikujemo mesno kroglico. Odlagamo jih v pripravljeno ponev.
Ko so vse polpete z mozzarello pripravljene, jih prelijemo s paradižnikovo omako (pasata). Rahlo solimo. Jaz sem imela doma pripravljen sveže pretlačen paradižnikov sok. Kot izbiro sem dodala še nekaj lističev sveže bazilike in malce posula s pekočo papriko. Postavimo na kuhinjsko ploščo in na zelo nizki temperaturi kuhamo 1 uro in pol.
Po uri in pol kuhanja pogledamo omako. Če se nam zdi preredka, jo zgostimo z malce moke in vode. V nasprotnem primeru, pustimo tako kot je. Polpete z mozzarelo so pripravljene, zraven lahko ponudimo okisan krompir, kos dobrega domačega kruha, testenine…..
Pri nas doma sem jih ponudila s krompirjem iz pečice. Naj tekne!