Pita s češnjami
Print Friendly, PDF & Email

Tako se mi zdi, da vsako leto čakamo češenj, mogoče zato, ker so prvi sadež, ki dozori v naših krajih. Odlične so, neposredno z drevesa še najbolj teknejo, ampak pridne gospodinje znamo iz češenj pripraviti marsikaj. Jaz sem se odločila za pito s češnjami s klasično slaščičarsko kremo.

Kaj potrebujemo za peko pite s češnjami:

  • skledo za pripravo testa
  • žlico
  • krožnik
  • valjar
  • vilice
  • nož
  • desko za razkoščičenje
  • električni mešalnik
  • skledo za pripravo kreme
  • kozico za kuhanje kreme
  • metlico za ročno stepaje
  • lopatko
  • manjše cedilce za posip sladkorja v prahu
  • model za pite (premer dna 28 cm)

Sestavine za peko pite s češnjami

Za 8-10 oseb oz. kosov.

Za testo:

  • 250 g polnozrnate moke
  • ščep soli
  • 150 g dobro zmehčanega masla
  • 1 jajce
  • 100 g sladkorja v prahu

Za kremo:

  • 5 dl mleka
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 60 g sladkorja
  • 60 g moke
  • limonina esenca ali limonina lupinica
  • sladkor v prahu za posip
  • 300 g izkoščičenih češenj

Postopek priprave pite s češnjami

V skledo odmerimo polnozrnato moko in dodamo ščepec soli. Za pripravo testa maslo skoraj popolnoma utekočinimo. Dodamo ga k moki, skupaj z jajcem in sladkorjem v prahu. Z žlico na grobo premešamo, dokončno pa testo oblikujemo z rokama. Oblikovano testo položimo na rahlo pomokan krožnik in postavimo v hladilnik za 15 minut.

Pripravimo pekač in delovno površino pomokamo. Testo razvaljamo le toliko, da nam bo prekrilo pekač. Razvaljano testo navijemo na valjar in ga poveznemo čez model za pečenje pite s češnjami. Rahlo potlačimo s prsti, z nožem, kot je prikazano na spodnji fotografiji, odrežemo odvečni rob in dno pite prebodemo z vilicami.

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo 20 minut, klasično. Testo položimo na srednjo rešetko, ko je pečica ogreta na 130 stopinj Celzija.

Medtem pripravimo kremo, v primerno posodo damo 3 rumenjake, 2 vaniljeva sladkorja, limonino lupinico ali esenco, sladkor, moko in 1 dl mleka. Premešamo z električnim mešalnikom. V kozico nalijemo preostalo mleko (4dl) in postavimo na kuhalno ploščo. Segrejemo do vretja, nato temperaturo znižamo in pri nizkem ognju vlijemo pripravljeno maso v mleko. Mešamo z metlico, da nam ne nastanejo grudice. Kuhamo 3-4 minute. Nato odstavimo in malenkost ohladimo.

Češnje razkoščičimo tako, da na kuhinjski deski z nožem zarežemo češnjo na pol in nežno odstranimo koščico.

Še toplo kremo zlijemo na pečeno testo za pito s češnjami in polagamo le-te na kremo v poljubnem vzorcu. Pito postavimo v ogreto pečico na 175 stopinj Celzija. Pečemo klasično, 15 minut.

Ideja

Če ostane kakšen košček testa, lahko na hitro naredimo kroglice z luknjico, katero zapolnimo z malce marmelade in spečemo.

Pito s češnjami po pečenju ohladimo. Po želji jo lahko potresemo s  sladkorjem v prahu in metinimi lističi. Veselo na delo!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor