Rogljički s šunko in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Rogljički s šunko in sirom so slasten prigrizek, ki so ga delale že naše babice. Recept, ki sem ga dobila od tete, v originalu ne vsebuje šunke in sira – le premaz iz masla, rumenjaka in posip s semeni in solnim cvetom. Tudi takšni rogljički so izjemno okusni! Preizkusila pa sem jih tudi z nadevom iz sira in šunke, ki vam ga v nadaljevanju predstavljam.

Pripomočki – rogljički s šunko in sirom:

  • kuhinjski robot (ni nujno)
  • posoda
  • valjar
  • kuhinjski čopič
  • nož za pico
  • pekač
  • peki papir

Sestavine – rogljički s šunko in sirom:

  • 1 kg bele pšenične moke
  • 1 žlička soli
  • pol litra mleka
  • 180 g kisle smetane
  • 1 kvas (42 g)
  • stopljeno maslo (cca. 30 g)
  • 1 rumenjak
  • sir (cca. 150 g)
  • šunka (cca. 100 g)
  • sezam ali semena po izbiri
  • solni cvet

Postopek – rogljički s šunko in sirom:

V mlačno mleko nadrobimo kvas in dodamo žlico moke ter počakamo, da se naredi kvasec (10 do 20 minut).

Nato v kuhinjskem robotu zmešamo moko, sol, kislo smetano in kvasec, da dobimo voljno testo. Testo pokrijemo in počakamo, da vzhaja (približno 1 uro). Nato testo razdelimo na 5 enakih delov in jih oblikujemo v hlebce.

Hlebce nato na pomokani površini razvaljamo v krog in z nožem za pico razdelimo na 8 enakih delov. Testo premažemo z maslom in dodamo nariban sir in šunko.

Rogljičke zvijemo, položimo na pekač, obložen s peki papirjem, jih premažemo s stepenim rumenjakom in jih posujemo s solnim cvetom in sezamom ali semeni po želji.

Pečemo jih na 200 °C na ventilacijskem načinu približno 20 do 25 minut, dokler niso lepo zlato zapečeni.

Rogljički s šunko in sirom so nared! Najboljši so še topli. Njam!

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.3]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor