Beli čokoladni liker
Print Friendly, PDF & Email

Beli čokoladni liker je nastal najprej v mislih mojega moža, ki ima rad belo čokolado, nato pa sva skupaj zavihala rokave in se lotila eksperimentiranja v kuhinji. Ker smo doslej vedno pripravljali le gosti čokoladni liker iz pudinga, sva imela v mislih podobne sestavine, čokolado v prahu pa sva zamenjala za belo čokolado. Kmalu je zadišalo po topli beli čokoladi in rumu. Liker sva nalila v simpatične stekleničke in takoj povabila prijatelje, da so ga ocenili. Navdušeni so bili in verjamem, da boste tudi vi.

Beli čokoladni liker – pripomočki:

  • večja posoda
  • kuhalnica
  • žlica
  • posoda za topljenje čokolade
  • kozica
  • metlica
  • zajemalka
  • lijak
  • steklenice, pokrovčki

Beli čokoladni liker – sestavine:

Sestavine so za približno 1,5 litra likerja.

  • 1 liter mleka
  • 0,5 l ruma (beli ali temni)
  • 1 vanilin sladkor
  • 10-15 žlic kristalnega sladkorja
  • 1 vanilijev puding
  • 400 g bele čokolade

Beli čokoladni liker – postopek:

Belo čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo. To storimo nad vodno paro. Posodica s čokolado se ne sme dotikati vroče vode. Nasvete, kako pravilno stopimo čokolado, najdete tukaj. Čokolado večkrat premešamo z žlico in pazimo, da se nam ne “prismodi”.

V posodo zlijemo 1 liter mleka in ga malce segrejemo. Dodamo 1 vanilin sladkor ter zvrhanih 10 žlic kristalnega sladkorja. Po želji lahko še kakšno žlico več, če imate radi zelo sladke likerje. Z metlico mešamo, da se sladkor stopi.Sama sem v receptu uporabila vanilijev puding brez kuhanja, zato sem ga po navodilih na embalaži enostavno stresla v mlačno mleko in dobro premešala z metlico. Uporabite lahko tudi klasični vanilijev puding, vendar ga v tem primeru skuhajte tako, kot piše na embalaži. Prašek najprej zmešajte z nekaj žlicami mleka v gladko zmes in jo nato vlijte v segreto mleko ter neprestano mešajte, da ne nastanejo grudice.

Nato odstavimo.  Postopoma dodajamo stopljeno belo čokolado in mešamo z metlico.

Počakamo, da se ohladi in vmes večkrat premešamo. V ohlajeno tekočino dodamo še 0,5 l ruma. Zaradi lepše barve vam svetujem, da uporabite beli rum. Če pa boste uporabili navadni temni rum, pa bo liker kremne kapučino barve.

S pomočjo zajemalke in lijaka nalijemo beli čokoladni liker v stekleničke. Dobimo približno liter in pol likerja.

Beli čokoladni liker ni tako gost kot temni čokoladni liker iz pudinga. Pred uporabo ga močno pretresemo.

Beli liker je tudi lepo darilce, ki se ga bo vsak razveselil. Še več prazničnih darilc iz domače kuhinje lahko najdete tukaj.

Veselo razvajanje!

Če imate radi slastne domače likerje, poskusite tudi mandarinin liker, sivkin liker ali gosti čokoladni liker iz pudinga.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor