Roza pšenični zdrob s pesinim sokom
Print Friendly, PDF & Email

Otrokom pogosto ponudimo pšenični zdrob, ki ga imajo večinoma zelo radi, pripravljen pa je hitro in zelo preprosto. Ker ima hčerka rada roza barvo, sem nekega večera, ko sem kuhala večerjo, dobila idejo, da jo lahko lepo presenetim in ji skuham roza pšenični zdrob s pesinim sokom. Rdeča pesa je super, ker zdrobu ne spremeni okusa. Imam jo kar v zamrzovalniku, kamor jo shranim poleti, in sicer tako, da surovo olupim in narežem na kockice. Ko kuham roza pšenični zdrob, preprosto iz zamrzovalnika vzamem nekaj kock, jih na hitro pokuham v malo vode in to vodo uporabim za obarvanje zdroba. Še enostavneje ne bi moglo biti. 🙂 Zelo sem vesela, da lahko za obarvanje jedi uporabim zelenjavo in ne umetnih barvil. Jed je tako primerna za vse malčke po 1. letu, če uporabimo kravje mleko, sicer pa že od 6. meseca naprej, ko naj bi po večini priporočil za uvajanje goste hrane že uvajali tudi živila z glutenom. Pesa jed naredi tudi rahlo slajšo, zato sladkanje s sladkorjem ni potrebno, po želji pa ga seveda lahko dodamo (sama bi v tem primeru uporabila kokosov sladkor). Za dekoracijo lahko roza pšenični zdrob posujemo še s pol žličke kakava.

Pripomočki za roza pšenični zdrob s pesinim sokom:

 • posoda za kuhanje
 • manjša kozica
 • žlica
 • kuhalnica
 • tehtnica
 • posoda za merjenje tekočin

Sestavine za roza pšenični zdrob s pesinim sokom:

Za 3 porcije:

 • 50 g pšeničnega zdroba
 • 4,5 dl mleka (če otrok še ne uživa kravjega mleka, lahko uporabimo rastlinske napitke)
 • približno 25 g surove rdeče pese (sveže ali zamrznjene)
 • nekaj žlic vode
 • po želji sladkor in kakav

Postopek za roza pšenični zdrob s pesinim sokom:

Roza pšenični zdrob s pesinim sokom skuhamo tako kot običajni pšenični zdrob. V posodo, v kateri ga bomo kuhali, nalijemo 3 dl izbranega mleka. Moja otroka sta stara že več kot leto dni, zato že uživata tudi kravje mleko. Tako sem se odločila za kombinacijo kravjega mleka in mandljevega napitka (če boste izbrali mandljev napitek, upoštevajte, da gre za oreščke).

Posodo postavimo na štedilnik in ko mleko že skoraj zavre, vanj vsujemo 50 g pšeničnega zdroba. Pri tem mešamo s kuhalnico, lahko pa tudi z metlico za ročno mešanje, da ne nastanejo grudice. Temperaturo znižamo in na nizki temperaturi kuhamo dobrih 5 minut, da se zdrob skuha in jed zgosti.

Opomba avtorice
Sama zelo rada uporabljam polnozrnat zdrob, vendar za otroka kuham običajni, prečiščen beli pšenični zdrob, saj je črevesje otrok občutljivejše kot pri odraslih in polnozrnatega prebavljajo težje.

Vmes postopoma dolijemo še preostalih 1,5 dl mleka in ves čas mešamo, da se nam zdrob ne prismodi. Po želji lahko dolijemo kakšno žlico mleka več ali manj, odvisno, kako gost zdrob želimo. Če bomo jed ponudili malčku, ki se šele uči jesti sam, je bolje, da je zdrob malo gostejši, saj se bo tako bolje oprijemal žličke, kar bo malčku olajšalo samostojno hranjenje.

Ko je zdrob kuhan, v kozico damo približno 25 g rdeče pese. Lahko uporabimo svežo ali zamrznjeno. V vsakem primeru uporabimo olupljeno in očiščeno peso, ki jo narežemo na koščke in jo damo v kozico. Prilijemo par žličk vode in na kratko pokuhamo. Voda se bo obarvala rožnato. Navedena količina pese je okvirna, lahko uporabimo več ali manj pese, odvisno, kako močno barvo želimo.

Obarvano vodo vlijemo v kuhan pšenični zdrob in premešamo.

Če se nam zdi, da je presvetle roza barve, koščkom pese dolijemo še malo vode, spet pokuhamo in dolijemo. Pazimo le, da zdroba ne razredčimo preveč.

Roza pšenični zdrob s pesinim sokom lahko ponudimo z roza vzorčkom na sredini in kakšnim zrncem kakava za dekoracijo, starejšim otrokom pa je kakav na zdrobu itak všeč. Po želji roza pšenični zdrob tudi posladkamo – čeprav ga rahlo osladi že pesa – za kar lahko uporabimo med, kokosov sladkor ali seveda običajni beli sladkor. Ker pa je roza pšenični zdrob že sam po sebi zanimiv, saj rožnato obarvanega gresa pač ne jemo ravno vsak dan, sploh ne potrebuje nobenih dodatkov. 😉

Dober tek!

Malčkom pa lahko ponudimo tudi te zdrave in okusne obroke:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor