Rabarbara
Print Friendly, PDF & Email

Sadje ali zelenjava?

Rabarbara je pravzaprav zelenjava, ki jo jemo kot sadje. Izvira iz Azije, nekoč je sodila v prehrano revnejšega prebivalstva, zato se je v kulinariki pojavila dokaj pozno. Spoznajmo danes rabarbaro.

Vzgoja

Rabarbara domuje na mnogih vrtovih, saj velja za nezahtevno, trpežno rastlino. Je trajnica in pri nas dobro uspeva. Vzgojimo jo iz korenike stare, krepke rastline, ki jo razdelimo na način, da na vsakem delu ostane brst. Za deljenje je najbolj ugoden čas v oktobru. Če rastlin ne razdelimo, oslabijo in po nekaj letih odmrejo.

Prvo leto rastline ne obiramo, saj moramo poskrbeti, da se okrepi. Obiramo jo od marca do sredine junija. S tem poskrbimo tudi za to, da se rabarbara razraste in okrepi.

Rabarbaro sestavljata velik list in močno steblo. Listi so izredno strupeni, saj vsebujejo oksalno kislino, ki škoduje ledvicam. Prav zaradi tega jo od sredine junija naprej ne pobiramo več, saj bolj kot je rastlina stara, več oksalne kisline vsebuje. Stebla barvno prehajajo od rdeče, roza do svetlo zelene. Za uživanje uporabljamo le stebla.

Zdravilni učinki

Rabarbara je bila poznana bila že v tradicionalni kitajski medicini. Vsebuje veliko A in C vitamina, zato je po okusu precej kiselkasta. Poleg tega je bogata s kalcijem, ki krepi kosti, kalijem, ki pomaga odvajati vodo, magnezijem in manganom, ki podpirata mišice, blagodejno vpliva na prebavo, njena dobra lastnost je tudi velika vsebnost antioksidantov. Pohvali se lahko tudi z antibakterijskimi lastnostmi, saj pomaga pri zdravljenju manjših površinskih poškodb.

Opozorilo

Pri tem velja opozoriti, da ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere, ter bolnike z vnetim mehurjem. Tudi sicer, naj bi jo uživali maksimalno 2 krat tedensko.

Uporabnost

V kulinariki uporabljamo debela listna stebla.
Pri tem pazimo, da s stebla popolnoma odstranimo list. Steblo olupimo z lupilcem, saj je vlaknasto oziroma nitkasto. Z rabarbaro pripravljamo kompote, marmelade, torte, narastke, sirupe …
Drobno narezano lahko dodamo sadnim kupam in s tem poskrbimo za svežino. Nekaj koščkov rabarbare lahko dodamo mlečnemu rižu. Rabarbarin sok ali kompot, ki ga sladimo z medom odlično pogasi žejo. Čaj, ki ga skuhamo iz posušene korenine je odvajalen, če pa skuhamo »blažjo obliko« takega čaja, pa zapira.

Shranjevanje

Po tem, ko peclje naberemo, jih splaknemo pod mrzlo vodo in osušimo s kuhinjsko krpo. Položimo jih v plastično vrečko, ki pa ne sme biti popolnoma zaprta. Pustimo, da rastlina lahko »diha«. Tako shranjena ostane v hladilniku tudi do 14 dni. Stebla lahko blanširamo, razrežemo na manjše kose in jih zamrznemo.

Skratka, rabarbara je zelo uporabna rastlina in ob pazljivi uporabi, lahko osveži in popestri naš jedilnik.

Pa si poglejmo nekaj okusnih receptov z rabarbaro.

  1. Rabarbarine rezine.
  2. Rabarbarina pita s skuto.
  3. Sivkino pecivo z rabarbaro (vegansko).
  4. Pita z rabarbaro.
  5. Rabarbarin posladek s čokoladno kremo iz kozarca.
  6. Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno.
  7. Jabolka in rabarbara pečena z rdečim vinom.
  8. Zavitek z rabarbaro.
  9. Marmelada iz rabarbare in pomaranče.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor