Pita z rabarbaro
Rabarbara, saj veste tista rdečo – zelena stebla z ogromnimi listi, ki so jo imele v vrtu že naše babice. Nato je šla malo v pozabo, vendar zadnja leta spet pridobiva na veljavi. V bistvu je rabarbara zelenjava, vendar se večina uporablja v sladicah. Danes jo bomo uporabili v odlični piti z rabarbaro s kremnim prelivom. Pita je zaradi značilnega kislega okusa rabarbare nadvse osvežilna.
Pita z rabarbaro – pripomočki:
- 2 posodi za mešanje (ena večja, ena manjša)
- električni mešalec
- deska za rezanje
- nož
- slaščičarska lopatka
- tehtnica
- pekač za pite premera 26 cm
Pita z rabarbaro – sestavine:
Za pekač premera 26 cm
Testo:
- 2 jajci
- 5 žlic sladkorja
- 100 g stopljenega masla
- 1 žlica limoninega soka
- naribana lupinica limone
- 7 žlic moke
- 1/2 pecilnega praška
- ščep soli
Nadev:
- 300 g na koščke narezane rabarbare
- 1 žlica sladkorja
Preliv:
- 200 ml kisle smetane
- 4 žlice sladkorja
- 1 jajce
- 1 vaniljev sladkor
- 1/2 žlice škroba vaniljevega pudinga
Posip:
- 1 žlica sladkorja v prahu
Pita z rabarbaro – postopek:
Najprej se lotimo testa. Jajci in sladkor penasto zmešamo in nato dodamo stopljeno, vendar ohlajeno maslo in mešamo, da dobimo enotno zmes. Nato dodamo limonin sok, naribano limonino lupinico in ščep soli. Na koncu primešamo moko s pecilnim. Testo bo bolj gosto.
Pekač premažemo z maslom in nanj enakomerno razporedimo maso za testo. Testo damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija.
Rabarbaro očistimo. Če so stebla že debelejša in olesenela, jih s pomočjo noža olupimo in zrežemo na 1 cm debele koščke.
Sedaj pripravimo še preliv in sicer v posodi gladko zmešamo jajce, sladkor, vaniljev sladkor, škrob vaniljevega pudinga in kislo smetano.
Po 10-ih minutah pečenja testa, vzamemo pekač iz pečice in po vrhu testa enakomerno porazdelimo koščke rabarbare in jo posujemo z žlico sladkorja. Na testu se je po vrhu naredila pečena plast in zato rabarbara ne bo potonila na dno.
Sedajo jo prelijemo še s prelivom in pečemo še 30 minut.
Pečeno pito z rabarbaro pustimo v pekaču, da se ohladi.
Po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Prijetno sladkanje!