Zavitek z rabarbaro
Print Friendly, PDF & Email

Zavitke, oziroma pri nas je bolj uporabljena beseda štrudelj, jaz sama uvrščam v “zimzelene sladice”. Vedno teknejo, ljudem so na splošno všeč. V tej različici sem pripravila zavitek z rabarbaro. Svež, sočen, kiselkast. Potem pa še klasični dodatki, kot pri jabolčnem zavitku: cimet, vanilija, rozine, … nad rabarbaro sem izredno navdušena!

Pripomočki za pripravo zavitka z rabarbaro:

  • skleda
  • deska
  • nož/lupilec
  • merilna posoda
  • kuhinjska krpa
  • večji prt, na katerem raztegnemo testo
  • manjša kozica za praženje drobtin
  • manjša skledica za pripravo premaza
  • manjša skledica za rozine namočene v rumu
  • klasičen pekač, ki pride s pečico
  • peki papir
  • manjše cedilce

Sestavine za pripravo zavitka z rabarbaro

Za 12 kosov.

 Za vlečeno testo:

  • 260 g moke večnamenske (lahko tudi specialna za vlečeno testo)
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • 0,5 žlice za premaz testa
  • ščep soli
  • 1,5 dl mlačne vode

Za nadev:

  • 750 g rabarbare (stebla)
  • pest rozin namočenih v rumu
  • 60 g masla
  • 2,5 žlice drobtin
  • 100 g sladkorja
  • cimet
  • 120 g kisle smetane
  • 1 rumenjak
  • 1 vanilija
  • sladkor v prahu za posip pečenega zavitka

Priprava zavitka z rabarbaro:

Vlečeno testo za zavitek z rabarbaro pripravimo tako, da v skledo odmerimo moko (245 g, na strani si pustimo 15 g za dokončno zamesitev). Dodamo ščepec soli , potresemo kar po moki, naredimo jamico in vanjo ubijemo eno jajce in dodamo 2 žlici olja ter 1,5 dl mlačne vode. Testo zmešamo kar z žlico do faze, kot prikazuje tretja slika, potem na pult potresemo še 15 g moke, ki smo si jo pustili na strani in s pomokanima rokama dokončno oblikujemo hlebček testa.

Ko je testo, dokončno zamešano, ga namažemo s pol žlice olja, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na kuhinjskem pultu vsaj pol ure. Če ga boste pustili več časa, bo testo bolj voljno za raztegovanje.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev. Rabarbaro (stebla) olupimo, s tem odstranimo nitkast del in jo narežemo na manjše koščke. V manjši kozici raztopimo maslo in na njem prepražimo drobtinice. V skledici operemo pest rozin in jih namočimo v rumu. V drugi posodici zmešamo kislo smetano, vanilijev sladkor in rumenjak. Pripravimo si še sladkor in cimet.

Ko imamo vse sestavine pripravljene in je testo dobro odležalo, na mizi raztegnemo večji prt in ga pomokamo. Dobro si pomokamo tudi roke in začnemo z vlečenjem testa v vse smeri. Pri tem si pomagamo tudi s hrbtno stranjo dlani.

Vlečeno testo za zavitek z rabarbaro mora biti raztegnjen zelo na tanko. Potem začnemo z nanosom nadeva iz kisle smetane, nakockane rabarbare, drobtinic, sladkorja, cimeta, rozin. Nadev nanesemo kar z žlico sem pa tja po testu. Nadev nanašamo na 1/3 testa na začetku. Nato vse skupaj zavijemo v zavitek. Svaljek oblikujemo tako, da ga zavijemo s pomočjo prta.

Namesto priprave vlečenega testa, ki je za začetnika malce težja, lahko brez zadrege uporabimo listnato testo, ki ga kupimo v trgovini.

Zavitek z rabarbaro položimo na peki papir in na pekač. Pri tem vam mora še nekdo pomagati, da se vam testo ne pretrga. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Zavitek z rabarbaro postavimo kar v neogreto pečico. Pečemo klasično, brez ventilacije 45 minut.

Ko se zavitek z rabarbaro ohladi, ga potrosimo še s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Dober tek!

Vabim, da si poskusite tudi rabarbarine rezine. Več o sami rabarbari, negi, vzgoji in uporabi pa si preberite tu.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tudi tek, zato se veliko gibljem v naravi. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delajo pes Rubama, muca Lili, hrček Filip in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor