Rabarbarine rezine
Čisto malo je treba, da si pričaramo rabarbarine rezine. So sočne, sveže, aromatizirane z začimbami, luštne na pogled, sploh pa dobre za sladico po dobrem kosilu!
Pripomočki za rabarbarine rezine:
- skleda
- električni mešalnik
- metlice
- lopatka
- pekač 46 X 36 cm (pekač v velikosti pečice)
- model za pito velikosti 12 X 39 cm
- 2 lista peki papirja
- cedilo
- nož
- manjša kozica
- lupilec za krompir
- vrečka za brizganje in nastavek po izbiri
Sestavine za rabarbarine rezine
Za 10 oseb oz. porcij.
Za testo:
- 3 jajca
- 60 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 1 vanilin sladkor
- 60 g moke
- 20 g olja (oljčno)
Za oblogo iz rabarbare:
- 300 g očiščene rabarbare
- 3 dl vode
- 60 g sladkorja
- 1 cimetova skorjica
- košček limonine lupinice
- nekaj klinčkov
- 1 zvezdasti janež
- marmelada za premaz (po želji)
Za sneg iz beljakov:
- 3 beljaki
- 90 g sladkorja v prahu
Kako pripravimo rabarbarine rezine
Najprej pripravimo biskvitno testo.
V skledo ubijemo jajca, (rumenjakov in beljakov ne ločujemo), dodamo sladkor, vanilin sladkor, ščep soli in olje. Z električnim mešalnikom vse skupaj penasto vmešamo pri največji hitrosti. Ko je dovolj spenjeno, skozi cedilo v jajčno zmes presejemo moko in jo narahlo vmešamo z metlicami.
Maso zlijemo na pekač (pekač v velikosti pečice), na katerega smo položili list peki papirja.
Postavimo v predhodno ogreto pečico na 170 stopinj Celzija in biskvit za rabarbarine rezine pečemo 15 minut ventilatorsko.
Pečen biskvit pokrijemo z listom peki papirja, ga obrnemo naokrog in odstranimo peki papir, na katerem se je biskvit pekel. Glede na mere modela, izrežemo dva kosa biskvita.
Medtem rabarbaro operemo in olupimo oziroma s pomočjo lupilca odstranimo vrhnji, nitkast sloj na steblu, in stebla narežemo na mero širine pekača.
V manjšo kozico pristavimo vodo s sladkorjem, cimetom, klinčki, zvezdastim janežem in limonino lupinico. Zavremo. Ko voda zavre, temperaturo znižamo, dodamo narezano rabarbaro in kuhamo 4-5 minut.
Rabarbaro odcedimo in ohladimo.
Pripravimo model za pite in vanj položimo en kos biskvitnega testa za rabarbarine rezine, ki ga na tanko premažemo z marmelado in prekrijemo z drugim kosom testa, ki ga ponovno premažemo s tankim slojem marmelade. Na vrh razporedimo stebla rabarbare.
Pripravimo si posodo, v katero damo 3 beljake in z mešalnikom vmešamo. Ko so beljaki že precej čvrsti, dodamo še sladkor v prahu. Z brizgalno vrečko in primernim nastavkom po rabarbari nabrizgamo vzorec, ki nam je všeč.
Pripravljene rabarbarine rezine postavimo v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj Celzija in jih pečemo 10-12 minut na ventilatorski način. Toliko, da se beljaki rahlo obarvajo rjavo.
Zelo dobro, poskusite!