Jagodna omaka
Print Friendly, PDF & Email

Jagodna omaka … mmmm super je, saj je vsestransko uporabna in tako zelo enostavno pripravljena, da bi bilo res škoda, če je ne bi pripravili. Jagodno omako lahko uporabite kot preliv za vaš najljubši sladoled, preliv panakote, na sadni solati, pri različnih sladicah v kozarčku, na pudingu, na vaniljevi šarloti, na čokoladnem moussu, za osvežitev sočnih in zelo čokoladnih rezin in še in še …

Pripomočki za pripravo jagodne omake

  • blender
  • žlica
  • ožemalnik citrusov
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za jagodno omako

Za približno 2,6 dl jagodne omake:

  • 250 g jagod
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (najbolje z burbonsko vaniljo)
  • 1-2 žlici mletega sladkorja (oz. po okusu – odvisno kako sladke jagode imate)

Postopek priprav jagodne omake

Jagode speremo pod tekočo vodo in jih pustimo, da se odtečejo. Jagodam očistimo zelene liste in morebitne slabe dele sadeža. Jagode damo v posodo blenderja. K jagodam nato vlijemo še žlico limoninega soka, ki smo ga pred tem stisnili iz sveže limone, ki smo jo oželi s pomočjo ožemalnika citrusov.  Dodamo še vaniljev sladkor in mleti sladkor. Sladkor dodajte po okusu. Če imate bolj sladke jagode dodajte manj sladkorja (v mojem primeru jagode niso bile kaj dosti sladke, zato sem dodala dve žlici mletega sladkorja)

Posodo blenderja zapremo in jo namestimo na blender. Blender vklopimo in vsebino dobro zmiksamo.

Miksamo toliko časa, da izginejo vsi koščki jagod in dobimo jagodno omako.

Jagodno omako uporabimo kot želimo. V kolikor je kaj ostane, jo lahko shranimo v hladilniku do 2 dni.

Na enak način bi lahko pripravili tudi borovničevo omako ali katero drugo.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor