Božična mandljeva omleta
Print Friendly, PDF & Email

Presenetite svoje drage in jim za praznike naredite božično mandljevo omleto. Narejena je iz pirine moke, zmletih mandljev in začimb kot sta cimet in klinčki. Omleta je res hrustljavo mehka z okusom po mandljih in začimbah, ki se odlično dopolnjujejo med seboj in kot takšna kar kliče po praznikih in prijetni toplini, ki jo lahko ustvarijo le arome začimb ter mandljev. Omleto seveda lahko naredite tudi čez leto. Omleto lahko pojeste namazano z različnimi namazi, kot so marmelade ali rožičev namaz z lešniki, ki se odlično poda poleg.

Jaz sem omleto naredila v obliki jelenčka in možička. Lahko pa jo pustite celo, v prvotni obliki in vanjo zavijete tudi različno sadje ter jo prepognete in jeste takšno.

Pripomočki za mandljevo omleto:

  • posoda za mešanje
  • ponev premera 24 cm
  • merilna žlička
  • tehtnica
  • modelčki za piškote
  • metlica za mešanje
  • žlička
  • lopatica za palačinke

Sestavine za mandljevo omleto

Za 1 osebo oz. za eno omleto:

  • 80 g pirine moke
  • 35 g zmletih mandljev (lahko uporabite tudi npr. lešnike)
  • 250 ml ovsenega napitka
  • pol žličke mletega cimeta
  • pol žličke mletih klinčkov
  • ščepec soli
  • 1 žlička vinskega kamna

In še:

  • po želji nekaj celih mandljev za dekoracijo
  • mletega kokosova za dekoracijo (po želji)
  • ter kokosovo olje ali drugo olje za peko

Kako naredim mandljevo omleto:

Najprej skupaj zmešam zmešam suhe sestavine, dodam še ovseni napitek in vse skupaj zmešam v kompaktno zmes brez grudic.

madljeva božična omleta

V ponev dam malo kokosovega olja in počakam, da se ponev malo segreje. Nato v ponev vlijem maso in počakam, da se začnejo delati mehurčki in omleto pečem na eni strani cca. 6-7 minut, nato pa jo, ko je omleta že skoraj pečena, z lopatico za palačinke obrnem in pečem še par minut na drugi strani.

madljeva božična omleta

Omleto preložim na krožnik ali desko za rezanje in z modelčki za piškote izrežem različne oblike. Ker je v mojem primeru ta mandljeva omleta božična, sem seveda uporabila modelčka v obliki jelenčka in možička. Lahko pa omleto pustite celo in  nanjo položite različno sadje ter jo prepognete in pojeste takšno. V drugih letnih časih pa za izrezovanje uporabite drugačne modelčke. Otroci bodo navdušeni nad oblikami.

Omleto sem dekorirala tako, da sem iz celih mandljev jelenčku in možičku naredila usta in oči. Omleto sem polila še z riževem sirupom, lahko pa uporabite tudi javorjev sirup ali kaj drugega. Omleto lahko posujete tudi s sladkorjem v prahu ali kot jaz z drobno mleto kokosovo moko.

Uživajte v mehki mandljevi omleti.

Tukaj si lahko pogledate še druge ideje za omlete:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor