Štručke s hrenovko
V pekarnah in trgovinah lahko kupimo tiste omamno dišeče žemljice s hrenovko in paradižnikovo omako na sredini. Lahko si jih privoščimo za zajtrk, malico ali večerjo. Ker pa priprava sploh ni zapletena, si jih pripravite kar sami doma in boste videli, da so še boljše, kot tiste v trgovini.
Štručke s hrenovko – pripomočki:
- posoda za gnetenje testa
- tehtnica ali merilna posoda
- pekač
- peki papir
- dve manjši skodelici
- kuhalnica
Štručke s hrenovko – sestavine (za 10 štručk):
Za testo:
- 500 g bele moke
- 20 g kvasa (polovica kocke)
- 7 g soli
- 20 g sladkorja
- pol dl olja (ali 40 g masla)
- mlačna voda ali mleko (po potrebi, približno 3 dcl)
Za nadev:
- 3 paradižnikove omake
- 3 žlice ketčupa
- ščepec soli, origano, bazilika
- 5 hrenovk
Štučke s hrenovko – priprava:
Najprej zamesimo testo. V posodo damo moko, nadrobimo kvas, solimo (pazimo, da ne po kvasu), dodamo sladkor in olje. Nato po potrebi dodajamo tekočino, da dobimo malo trše testo.
Vzhajamo 20 minut. Nato še enkrat pregnetemo testo in pustimo vzhajati še 10 minut. Medtem pripravimo omako. V skodelici zmešamo paradižnikovo omako, ketčup, ščepec soli, origano in baziliko. Na pekač damo papir za peko in ogrejemo pečico na 180 stopinj Celzija.
Štručko naredimo tako, da naredimo kroglico iz testa, jo položimo na pekač in po sredini do konca pritisnemo kuhalnico. Paziti moramo, da kuhalnico pritisnemo res do konca (ko jo dvignemo v zrak, se mora videti skozi testo).
V vdolbino damo malo paradižnikove omake in polovico hrenovke (lahko tudi tretjino). Hrenovke lahko po vrhu malo zarežemo.
Štručke s hrenovko pečemo približno 20 minut, oziroma tako dolgo, da postanejo svetlo rjave barve.
Pa dober tek!