Sladki pikantni oreščki
Print Friendly, PDF & Email

Sladki pikantni oreščki so prigrizki za drzne. To so tisti majhni grehi, ki jih kar ne moremo nehati jesti. Sladek in hkrati pikanten okus se poveževa v pregrešno kombinacijo, v katero se zaljubijo vsi ljubitelji pikante hrane.

Sladki pikantni oreščki – pripomočki:

  • večja ponev
  • kuhalnica ali žlica
  • kavna skodelica (za merico)
  • peki papir
  • pekač ali pladenj

Sladki pikantni oreščki – sestavine:

  • 2 kavni skodelici poljubne vrste oreščkov (arašidi, lešniki, mandlji …)
  • 1 kavna skodelica kristalnega sladkorja
  • 1/3 kavne skodelice vode

Posip (po želji):

  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 1/2 čajne žličke mletega kajenskega popra
  • 1/2 čajne žličke mletega čilija (za najbolj pogumne)

 

Sladki pikantni oreščki – postopek:

V ponev stresemo za 2 kavni skodelici oreščkov. Uporabimo lahko poljubno vrsto oreščkov ali mešanico različnih oreščkov. Dodamo 1 kavno skodelico kristalnega sladkorja ter 1/3 kavne skodelice vode.

Mešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj in pražimo na srednji temperaturi.

Po nekaj minutah praženja se prične kristalni sladkor topiti in nastane nekoliko bolj gosta tekočina. Pomembno je, da neprestano mešamo.

Ko tekočina počasi izpareva, se sladkor začne karamelizirati in se lepo oprijema oreščkov. Vztrajno mešamo, da se nam ne prime na dno ponve. Dodamo še pikantne začimbe: 1 čajno žličko mletega ingverja in pol čajne žličke kajenskega popra.

Karamelizirani oreščki so najprej malce lepljivi, zato jih razporedimo po peki papirju in posušimo.

Sladki pikantni oreščki so primerni tudi za darilce. Stresemo jih v prozorno vrečko in zavežemo z darilnim trakcem. Še več daril iz domače kuhinje najdemo tukaj. Pripravite lahko tudi sladko verzijo – karamelizirani oreščki s cimetom.

Prijetno grizljanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor