Karamelizirani oreščki
Print Friendly, PDF & Email

Karamelizirani oreščki so majhni sladki prigrizki, ki jih radi zobamo predvsem v veselem decembru. Seveda pa se z njimi lahko razvajamo celo leto, saj so zares pregrešno slastni.

Karamelizirani oreščki – pripomočki:

  • večja ponev
  • kuhalnica ali žlica
  • kavna skodelica (za merico)
  • peki papir
  • pekač ali pladenj

Karamelizirani oreščki – sestavine:

  • 2 kavni skodelici poljubne vrste oreščkov (arašidi, lešniki, indijski oreščki, mandlji …)
  • 1 kavna skodelica kristalnega sladkorja
  • 1/3 kavne skodelice vode

Posip (po želji):

  • 1 čajna žlička mletega cimeta

Karamelizirani oreščki – postopek:

V ponev stresemo za 2 kavni skodelici oreščkov. Uporabimo lahko poljubno vrsto oreščkov ali mešanico različnih oreščkov.

 

Nato dodamo 1 kavno skodelico kristalnega sladkorja (belega ali rjavega) ter 1/3 kavne skodelice vode.

Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj in pražimo na srednji temperaturi.

Po približno 2 ali treh minutah praženja, se prične kristalni sladkor topiti. Nastane nekoliko bolj gosta tekočina. Neprestano mešamo.

Tekočina počasi izpareva, sladkor pa začne karamelizirati in se lepo oprime oreščkov. Vztrajno mešamo, da se oreščki ne primejo na dno ponve.

Karamelizirani oreščki so že sami po sebi slastni, a če imate radi božične začimbe (npr. cimet), lahko z njimi še izboljšate okus in aromo. Enostavno jih potrosite z začimbami in premešajte. Karamelizirani oreščki so najprej malce lepljivi, zato jih razporedimo po peki papirju in posušimo.

Shranimo jih v steklen kozarec ali zavijemo v prozorne vrečice ter z njimi razveselimo svoje najdražje. Takšnega darilca bo zagotovo vsak vesel. Če potrebujete še več idej za darila iz domače kuhinje, kliknite tukaj.

Pa prijetno grizljanje! In ne preveč na enkrat. 🙂

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor