Polnjeni klobuki
Si želite preproste predjedi, ki se jo hitro in tudi ekonomično pripravi? Polnjeni šampinjonovi klobuki so to kar iščete! Polnjeni šampinjonovi klobuki so preprosta in hitra predjed, ki vas bo presenetila s svojo preprostostjo: v desetih minutah (+ pečenje) in brez, da bi porabili celo premoženje, bomo pripravili okusno in slastno jed. Šampinjoni so vrsta gob, ki je zelo poceni in se jo da dobiti skozi celo leto že v vsaki trgovini. Klobuki šampinjonov so mehki in mesnati ter se jih da pripraviti na več načinov.
Pripomočki za pripravo polnjenih klobukov
- nož in dilca
- ponev in kuhalnica
- mini multipraktik
- skleda, čajna žlica in čopič
Sestavine za pripravo polnjenih klobukov
Za 4 osebe
- 12 šampinjonov
- 2 šopka peteršilja
- 50 ml juhe
- 1 česnov strok
- 40 g parmezana
- ščepec soli
- 2 jušni žlici olivnega olja
- 30 g kruhove sredice
- črni poper
- 1 jajce
Postopek priprave polnjenih klobukov
Polnjene šampinjonove klobuke pripravimo tako, da najprej očistimo gobe. Nato ločimo klobuk in steblo oziroma bet šampinjonov tako, da z eno roko držimo šampinjone za klobuk in z drugo pa odtrgamo steblo. Pri tem zelo pazimo, da se nam klobuk ne zlomi. Stebla šampinjonov na drobno sesekljamo.
V ponev damo olivno olje in v njem pocvremo strok česna, ki smo ga olupili in pustili v enem kosu, z roko ga le malo potisnemo navzdol.
Ko se česen pozlate, mu dodamo sesekljana šampinjonova stebla in jih 5 minut pražimo.
Nato umaknemo strok česna in popražene šampinjone preložimo v srednje veliko skledo.
Medtem, ko pražimo stebla šampinjonov, vzamemo v roke kruh. Uporabili bomo samo sredico, ki jo izdolbemo, preložimo v mini multipraktik in zmiksamo.
Sedaj v skledo s popraženimi šampinjoni dodamo zmiksane drobtinice, dodamo tudi sesekljan peteršilj in naribani sir, 10 gramov ga prihranimo za gratiniranje, ter dobro premešamo. Dodamo še juho, popopramo in osolimo zmes ter pomešamo, da dobimo gost in kremni nadev.
Na vrsti so klobuki. Najprej jih olupimo, tega koraka ne delamo v naprej saj bi klobuki med čakanjem počrneli. Šampinjonove klobuke nadevamo s pripravljenim nadevom, pri tem si pomagamo s čajno žličko.
Nadevane klobuke po spodnji strani premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih položimo v pekač. Pekač naj bo oblečen s peki papirjem, klobuki naj bodo s nadevano stranjo navzgor obrnjeni. Potresemo jih še z naribanim parmezanom, ki smo ga dali na stran in prelijemo z nitko olivnega olja.
Pečemo jih, v predhodno ogreti pečici, na 180 stopinjah Celzija približno 20-25 minut, če uporabljate ventilacijsko pečico bodo polnjeni šampinjonovi klobuki pri 160 stopinjah Celzija pečeni v 15 minutah.
Odlično se podajo tudi ob pire krompirju, v tem primeru bo 12 klobukov dovolj le za dve osebi.
Polnjene šampinjonove klobuke prestavimo še na servirni krožnik in naša predjed je nared.
Dober tek!