Pečen krompir z mlekom
Pečen krompir z mlekom? Zveni čudno? Pa sploh ni! Tako pripravljen krompirček je odličen, hrustljav, zapečen kot čips, tako ga lahko jeste samostojno kot domači čips ali ga uporabite kot sladko prilogo. Jaz ga pogosto naredim na tak način, saj je preprost, hitro pripravljen in nadvse okusen.
Pripomočki za pečen krompir z mlekom:
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- pekač
- pečica
- peka papir
- posodica
- manjša žlica za mešanje
Sestavine za pečen krompir z mlekom:
- 500 g krompirja
- malo olja
- 1 dl mleka
- ščepec svežega (ali posušenega) rožmarina
- ščepec popra
- pol čajne žličke soli
Postopek za pripravo pečenega krompirja:
Krompir najprej olupimo in operemo. Nato ga narežemo na tanjše kolobarje, ki pa naj ne bodo pretirano tanki (skozi njih se ne sme kar videti), naj bodo debeli nekje 0,5 cm.
Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija. Na pekač postavimo peka papir in ga premažemo z malo olja. Nanj položimo krompir, po katerem potresemo sol in poper ter premešamo. Nato pekač postavimo v pečico in krompir pečemo 40 do 60 minut (odvisno od njegove debeline in pečice).
Medtem damo v posodico mleko in rožmarin ter premešamo.
Ko dobi krompir že lepo rumenkasto barvo, kot je na spodnji sliki, vzamemo pekač iz pečice in krompir zalijemo z mlekom.
Pekač s krompirjem vrnemo v pečico, kjer nastavimo temperaturo 200 stopinj Celzija in ga pečemo samo še 3-5 minut. Pozorno pazimo, da nam slučajno ne zagori. In pečen krompir z mlekom je pripravljen. Lahko ga postrežete kot prilogo ali ga jeste kot domači čips.
Dober tek!