Pečen krompir z mlekom
Print Friendly, PDF & Email

Pečen krompir z mlekom? Zveni čudno? Pa sploh ni! Tako pripravljen krompirček je odličen, hrustljav, zapečen kot čips, tako ga lahko jeste samostojno kot domači čips ali ga uporabite kot sladko prilogo. Jaz ga pogosto naredim na tak način, saj je preprost, hitro pripravljen in nadvse okusen.

Pečen krompir z mlekom

Pripomočki za pečen krompir z mlekom:

  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • pekač
  • pečica
  • peka papir
  • posodica
  • manjša žlica za mešanje

Sestavine za pečen krompir z mlekom:

  • 500 g krompirja
  • malo olja
  • 1 dl mleka
  • ščepec svežega (ali posušenega) rožmarina
  • ščepec popra
  • pol čajne žličke soli

Postopek za pripravo pečenega krompirja:

Krompir najprej olupimo in operemo. Nato ga narežemo na tanjše kolobarje, ki pa naj ne bodo pretirano tanki (skozi njih se ne sme kar videti), naj bodo debeli nekje 0,5 cm.

Pečen krompir z mlekom

Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija. Na pekač postavimo peka papir in ga premažemo z malo olja. Nanj položimo krompir, po katerem potresemo sol in poper ter premešamo. Nato pekač postavimo v pečico in krompir pečemo 40 do 60 minut (odvisno od njegove debeline in pečice).

Pečen krompir z mlekom

Medtem damo v posodico mleko in rožmarin ter premešamo.

Pečen krompir z mlekom

Ko dobi krompir že lepo rumenkasto barvo, kot je na spodnji sliki, vzamemo pekač iz pečice in krompir zalijemo z mlekom.

Pečen krompir z mlekom

Pekač s krompirjem vrnemo v pečico, kjer nastavimo temperaturo 200 stopinj Celzija in ga pečemo samo še 3-5 minut. Pozorno pazimo, da nam slučajno ne zagori. In pečen krompir z mlekom je pripravljen. Lahko ga postrežete kot prilogo ali ga jeste kot domači čips.

Pečen krompir z mlekom

Zakaj?
Če se sprašujete, zakaj neki bi dodali mleko, boste do odgovora prišli kar sami, če ga boste pripravili. Tu vam lahko zaupam, da imate kontrolo nad njegovo strukturo: če ga prej vzamete iz pečice, je prijetno mehek, če imate raje bolj zapečenega (a ne zagorelega!), ga po zalivanju z mlekom pustite še 5 minut. Tak krompirček je okusen, mehek, a ne razpada, saj je kljub mehkobi tudi hrustljav. Včasih kar ne obstajajo besede, s katerimi bi nekaj opisali. In to je ravno tak primer.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor