Hitra dolka na ponvi – vegan
Print Friendly, PDF & Email

Hitra dolka je okusna in zelo enostavna za pripravo. Uporabimo lahko različno zelenjavo, ki jo imamo na voljo ali porabimo ostanke iz hladilnika 🙂 Primerna je za zajtrk, večerjo ali malico, hladno lahko tudi vzamemo s seboj v službo ali na izlet. Popestrila bo tudi zabavo ali piknik.

Hitra dolka na ponvi - vegan6

Hitra dolka na ponvi – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za mešanje
  • metlica za mešanje ali žlica
  • ponev s pokrovom

Hitra dolka na ponvi – sestavine:

Za 2 osebi

  • 200 g zdroba – pirinega ali pšeničnega
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 2 žlički limoninega soka
  • 300 ml tekočine (voda ali ovseno mleko ali jogurt ali kefir)
  • sol
  • začimbe po želji (sladka rdeča paprika, kumina, česen, čili, curry, origano, poper…)
  • zelenjava po želji (koruza, čebula, paradižnik, bučka, blitva, špinača, grah…)
  • olje za pečenje na ponvi

Hitra dolka na ponvi – postopek:

Pirin ali pšenični polnozrnati zdrob odmerimo in stresemo v posodo. Lahko uporabimo tudi navadni pšenični zdrob. Za tekočino uporabimo kar vodo ali pa ovseno, sojino oziroma navadno mleko ali pa kefir. Prilijemo tekočino, premešamo in tako pustimo 20 minit. Vmes lahko pripravimo zelenjavo.

Hitra dolka na ponvi - vegan1

Zelenjavo narežemo na manjše koščke. Uporabimo lahko, kar imamo na voljo na vrtu ali v hladilniku. Priporočam narezano čebulo, paradižnik in koruzo ali grah, ker popestrijo okus. Zraven pa dodamo, kar najdemo ali imamo radi. Na primer: bučka, špinača, blitva, paprika, gobice, cvetača, brokoli… Za okus lahko dodamo tudi narezan drobnjak ali liste mlade čebule ter seveda katerekoli sveže začimbe.

Hitra dolka na ponvi - vegan3

Po 20 minutah v maso stresemo začimbe, kot so sol poper, sladka rdeča paprika, čili, kumina… Premešamo.

Hitra dolka na ponvi - vegan2

Dodamo limonin sok in pecilni prašek ter na koščke narezano zelenjavo. Premešamo, da se sestavine razporedijo. Zelenjave je lahko le za popestritev okusa, lahko pa jo dodamo precej, toliko, da da bo masa še ostala povezana.

Hitra dolka na ponvi -vegan4

Ponev postavimo na zmerni ogenj ter dodamo olje. Maso razporedimo po ponvi, če je potrebno, jo z žlico enakomerno zgladimo. Pokrijemo s pokrovom in na zmernem ognju pustimo 10 minut.

Hitra dolka na ponvi -vegan5

Po 10 minutah pogledamo, če se je dolka na površini strdila, na spodnji strani pa mora nastati zlato rumena skorjica. Ugasnemo ogenj in pustimo še nekaj minut v ponvi, da se strdi. Nato zvrnemo s ponve in narežemo na kose.

Hitra dolka na ponvi -vegan7

Jemo lahko toplo ali hladno

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor