Hitra dolka na ponvi – vegan
Hitra dolka je okusna in zelo enostavna za pripravo. Uporabimo lahko različno zelenjavo, ki jo imamo na voljo ali porabimo ostanke iz hladilnika 🙂 Primerna je za zajtrk, večerjo ali malico, hladno lahko tudi vzamemo s seboj v službo ali na izlet. Popestrila bo tudi zabavo ali piknik.
Hitra dolka na ponvi – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- posoda za mešanje
- metlica za mešanje ali žlica
- ponev s pokrovom
Hitra dolka na ponvi – sestavine:
Za 2 osebi
- 200 g zdroba – pirinega ali pšeničnega
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 2 žlički limoninega soka
- 300 ml tekočine (voda ali ovseno mleko ali jogurt ali kefir)
- sol
- začimbe po želji (sladka rdeča paprika, kumina, česen, čili, curry, origano, poper…)
- zelenjava po želji (koruza, čebula, paradižnik, bučka, blitva, špinača, grah…)
- olje za pečenje na ponvi
Hitra dolka na ponvi – postopek:
Pirin ali pšenični polnozrnati zdrob odmerimo in stresemo v posodo. Lahko uporabimo tudi navadni pšenični zdrob. Za tekočino uporabimo kar vodo ali pa ovseno, sojino oziroma navadno mleko ali pa kefir. Prilijemo tekočino, premešamo in tako pustimo 20 minit. Vmes lahko pripravimo zelenjavo.
Zelenjavo narežemo na manjše koščke. Uporabimo lahko, kar imamo na voljo na vrtu ali v hladilniku. Priporočam narezano čebulo, paradižnik in koruzo ali grah, ker popestrijo okus. Zraven pa dodamo, kar najdemo ali imamo radi. Na primer: bučka, špinača, blitva, paprika, gobice, cvetača, brokoli… Za okus lahko dodamo tudi narezan drobnjak ali liste mlade čebule ter seveda katerekoli sveže začimbe.
Po 20 minutah v maso stresemo začimbe, kot so sol poper, sladka rdeča paprika, čili, kumina… Premešamo.
Dodamo limonin sok in pecilni prašek ter na koščke narezano zelenjavo. Premešamo, da se sestavine razporedijo. Zelenjave je lahko le za popestritev okusa, lahko pa jo dodamo precej, toliko, da da bo masa še ostala povezana.
Ponev postavimo na zmerni ogenj ter dodamo olje. Maso razporedimo po ponvi, če je potrebno, jo z žlico enakomerno zgladimo. Pokrijemo s pokrovom in na zmernem ognju pustimo 10 minut.
Po 10 minutah pogledamo, če se je dolka na površini strdila, na spodnji strani pa mora nastati zlato rumena skorjica. Ugasnemo ogenj in pustimo še nekaj minut v ponvi, da se strdi. Nato zvrnemo s ponve in narežemo na kose.
Jemo lahko toplo ali hladno
Dober tek!