Shranjevanje gob z blanširanjem
Včasih naberemo preveč gob, da bi jih lahko porabili na enkrat. Spet drugič pa premalo, da bi zadostovalo za pripravo jedi. Ali pa preprosto želimo gobe shraniti za dni, ko le teh ne bo več v izobilju. Načinov za shranjevanje gob je veliko; od vlaganja, sušenja, zamrzovanja svežih gob in meni najljubši način – blanširanje. Sama pogosto gobe blanširam in jih nato zamrznem. Tako jih imam kasneje pri roki, ko želim skuhati kakšno enolončnico, juho, rižoto z gobami, gobovo omako ali morda jajca z gobami, … Zelo enostavno je, poglejmo kako.
S čim si bomo pomagali?
- posoda s pokrovko (velikost naj bo primerna količini gob, ki jih boste blanširali)
- nož
- žlička (čajna)
- cedilo
- štedilnik, zamrzovalnik
- PVC vrečke za živila ali plastične posodice, primerne za zamrzovanje in hrambo živil
Kaj potrebujemo za shranjevanje gob z blanširanjem?
- gobe
- vodo
- sol
- hladno vodo za splakovanje
Postopek shranjevanje gob z blanširanjem
Na štedilnik pristavimo posodo z vodo (jaz sem za 250 g lisičk uporabila cca. 1,3 l vode), posodo pokrijemo in počakamo, da voda zavre. Medtem gobe očistimo in jih narežemo na poljubno velike kose ali lističe. Svetujem, da gob ne čistite pod vodo, saj se bodo tako le napile vode in izgubile nekaj svoje arome.
Ko voda zavre, vanjo dodamo 1 zvrhano žličko soli (če imate večjo količino gob in s tem tudi vode, dodajte malo več soli, vseeno pa ni potrebno pretiravati).
Zatem v vrelo vodo stresemo še gobe. Ponovno pokrijemo posodo in pustimo, da gobe prevrejo 2 minuti.
Nato jih odcedimo in nalahno splaknemo in delno ohladimo s hladno vodo. Nato gobe pustimo v cedilu, da se odtečejo do konca in se popolnoma ohladijo.
Nikar ne pozabite gob na hitro splakniti s hladno vodo. S tem namreč preprečimo, da bi bile blanširane gobe sluzaste.
Ko so gobe popolnoma ohlajene, jih pospravimo (v količinah ki nam ustrezajo) v PVC vrečke za živila ali plastične posodice. Opremimo z napisom katere gobe so v posodici in z datumom blanširanja (v mojem primeru so to lisičke in junij 2016). Lahko dopišete tudi količino gob, ki ste jo blanširali.
Tako blanširane in shranjene (zamrznjene) gobe lahko kasneje uporabimo za pripravo različnih jedi. Enolončnic, omak, rižot, …