Rižota z lisičkami in stroki mladega graha
Print Friendly, PDF & Email

Ko v gozdu začnejo rasti prve lisičke, komaj čakam, da najdem kakšno. Najrajši jih pripravim v rižoti, na različne načine. In ena, meni najokusnejših, je rižota z lisičkami in stroki mladega graha. Priprava je povsem enostavna in ne vzame veliko časa, v manj kot pol ure boste že lahko sedli za mizo in uživali v okusnem kosilu.

Pripomočki za pripravo rižote z lisičkami in stroki mladega graha

  • posoda v kateri kuhate rižoto (pri meni je to višja ponev) s pokrovko
  • kuhalnica
  • nož in deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • štedilnik
  • kuhinjska ura

Sestavine za rižoto z lisičkami in stroki mladega graha

Za 4 osebe:

  • 280 g mešanice 3 žit (ječmen, pira, riž), lahko pa uporabite le riž
  • 180 g lisičk
  • 60-70 strokov mladega graha
  • 1 kocka kokosove maščobe (ali maščoba, ki jo sicer uporabljate)
  • 1 čebula
  • 4,8-5,3 dl vode (odvisno od tega ali boste uporabili mešanico 3 žit ali riž)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • šopek svežega, sesekljanega peteršilja ali jedilna žlica posušenega
  • 2 trikotnika topljenega sira

Postopek priprave rižote z lisičkami in stroki mladega graha

Najprej očistimo lisičke (ne spirajte jih preveč, saj se bodo napile vode in izgubile tisto svojo pravo aromo) in jih narežemo na poljubne kose, majhnih lisičk niti ni potrebno rezati na manjše dele.

Prav tako očistimo stroke mladega graha (očistimo podobno, kot stročji fižol). Ko nabiramo stroke mladega graha pazimo na to, da poberemo takšne, v katerih se grah še ni začel debeliti. Stroki morajo biti mehki, in krhke strukture. Kasneje lupina graha postane trda in ”lupinasta”. Takšen grah ni več primeren za uporabo strokov.

Čebulo olupimo in nasekljamo.

rizota-z-lisickami-in-stroki-mladega-graha (2)

V posodi, v kateri bomo kuhali rižoto z lisičkami in stroki mladega graha stopimo kos kokosove maščobe in na njej prepražimo čebulo. Toliko, da postekleni. Ko čebula postekleni, dodamo očiščene in narezane lisičke, premešamo in v pokriti posodi, na zmanjšanemu ognju dušimo 3-4 minute. Vse skupaj bo spustilo nekaj vode in prav je tako.

rizota-z-lisickami-in-stroki-mladega-graha (3)

Nato dodamo mešanico 3 žit (ali vaš najljubši riž, lahko tudi ajdovo kašo), dodamo začimbe in zalijemo z vodo. Svetujem, da ko zalivate rižoto z vodo, to storite postopoma, da ne bo na koncu rižota preveč vodena. Predlagam, da najprej dolijete cca. 4,8 dl vode, nato pa vodo, med samimi kuhanjem po potrebi počasi dolivate.

rizota-z-lisickami-in-stroki-mladega-graha (5)

Premešamo in v pokriti posodi kuhamo 18 minut (oz. po navodilih z embalaže riža).

10 minut pred koncem kuhanja dodamo še stroke mladega graha, ki jih enostavno položimo na rižoto. Ne mešamo, stroki se bodo tako praktično kuhali na ”pari”. Ponovno pokrijemo in rižoto z lisičkami in stroki mladega graha kuhamo naprej.

rizota-z-lisickami-in-stroki-mladega-graha (6)

3 minute pred koncem dodamo še 2 trikotnika topljenega sira in ponovno pokrijemo posodo in rižoto z lisičkami in stroki mladega graha kuhamo do konca.

rizota-z-lisickami-in-stroki-mladega-graha (8)

Ko je rižota z lisičkami in stroki mladega graha kuhana, stroke mladega graha in topljen sir vmešamo med ostale sestavine. Pazimo, da sir dobro vmešamo v rižoto, da se lepo porazdeli in poskrbi za kremnost rižote.

rizota-z-lisickami-in-stroki-mladega-graha (1)

Postrežemo skupaj z najljubšo solato in okusno kosilo je pripravljeno. Hitro in enostavno, kajne?

rizota-z-lisickami-in-stroki-mladega-graha (12)

Imate radi jedi z lisičkami? Predlagam, da  si pogledate še recept za jajca z lisičkami in čebulo. 

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor