Jajca z lisičkami in čebulo
Sezona lisičk je nedvomno tu. Poleg vseh možnosti, ki jih lisičke ponujajo za pripravo jedi, si lahko lisičke pripravimo na povsem preprost način, ki pa nas očara z okusom. Jajca z lisičkami in čebulo si lahko pripravite za zajtrk ali malico, v vsakem primeru bodo teknile.
Pripomočki za pripravo jajc z lisičkami in čebulo
- ponev
- kuhalnica
- manjša skledica
- vilica
- nož in deska za rezanje
- kuhinjska tehtnica
- štedilnik
Sestavine za pripravo jajc z lisičkami in čebulo
Za 3 osebe:
- 70 g lisičk
- 6 jajc
- sol po okusu
- poper po okusu
- 1 čebula
- 1 kocka kokosove masti (ali maščoba, ki jo sicer uporabljate)
- šopek peteršilja ali drobnjaka (po želji)
Postopek priprave jajc z lisičkami
Najprej lisičke očistimo in jih narežemo na poljubno velike kose. Manjših lisičk ni potrebno rezati. Poskusite lisičk ne preveč spirati pod vodo (najboljše je, da jih sploh ne), saj bodo tako obdržale največ arome. Čebulo olupimo in nasekljamo.
V ponvi segrejemo kokosovo maščobo in na njej prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo lisičke. Vse skupaj, na zmanjšanem ognju, pražimo 4-5 minut, toliko, da se lisičke omehčajo.
Medtem v skledico ubijemo jajca, dodamo poper in sol po okusu. In vse skupaj s pomočjo vilice razžvrkljamo.
Ko so lisičke in čebula do konca prepražene (po 5-ih minutah), povišamo moč štedilnika in čez lisičke in čebulo prelijemo jajca, ki smo jih razžvrkljali skupaj z začimbami.
Pustimo, da nekoliko zakrknejo, nato pa jih s kuhalnico premešamo.
Pečemo še toliko časa, da so jajca zapečena tako, kot nam je všeč in postrežemo.
Če imate radi peteršilj, svetujem, da čez pečena jajca z lisičkami in čebulo tik preden jih postrežete posujete še malo nasekljanega peteršilja, ki bo jedi dodal pikico na i. A če niste ljubitelji peteršilja, lahko peteršilj mirno izpustite in jed bo vseeno zelo okusna. V kolikor imate redi drobnjak, lahko čez potresete nasekljan svež drobnjak.
Dober tek!