Odlična in preprosta kakijeva marmelada
Zdaj je sezona kakijev, ko kar ne vemo, kaj bi z njimi naredili. Če ga imate veliko in je že meden, ga izkoristite na naslednji način – odlična in preprosta kakijeva marmelada je dober način, kako shraniti kaki tudi za poznejšo uporabo, njena izdelava je hitra in preprosta, kakijeva marmelada po tem receptu pa odličnega okusna in predvsem zelo kompaktna, čeprav vsebuje malo sladkorja. Ker nima veliko dodatkov, ohrani kaki svoj pristen okus. Poskusite!
Pripomočki za kakijevo marmelado:
- 10-litrski lonec
- večja kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- palični mešalnik
- lijak
- zajemalka
- oprane in sterilizirane stekleničke s pokrovčki
- košara in odeja
Sestavine za kakijevo marmelado:
- 3,5 kg narezanega zrelega kakija
- 1,2 kg sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 2 jabolki
- sok ene limone
- ščepec vanilijeve arome
- ščepec ruma
Postopek za pripravo kakijeve marmelade:
Kakije najprej operemo in jih narežemo na četrtine, lupiti pa jih ni treba.
Nato damo kakije v lonec in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom v kompaktno, gladko zmes.
Ko smo dobili gladko zmes, dodamo jabolki, ki smo ju predhodno razrezali na nekaj manjših kosov.
Zdaj spet s paličnim mešalnikom vse skupaj pretlačimo.
Ko smo dobili gladko zmes od kakija in jabolk, vanjo vmešamo sladkor, vanilijevo aromo, rum, limonin sok in vanilijev sladkor. Vse dobro premešamo.
Lonec postavimo na ogenj in kuhamo na zmerni temperaturi ob neprestanem mešanju. Pazite, da ne boste kuhalnice odložili in pozabili na mešanje, saj se lahko marmelada na dnu lonca zažge in več ne bo okusna. Na zmernem ognju mešamo do vretja, potem pa še nekje 15 minut, dokler se ne začne gostiti.
Čeprav lahko zasledimo, da naj se kakijeva marmelada niti ne bi dovolj zgostila, to za pričujoči recept ne velja, saj jabolki in limonin sok poskrbijo, da je marmelada v kratkem času še kako kompaktna. Še vročo marmelado nalijemo v vroče in sterilizirane kozarčke.
Kozarčke tesno zapremo in jih zlagamo v košaro, ki smo jo obložili z debelo odejo. Priporočam, da kozarčke najprej obrnete na glavo, torej na pokrovček, saj se bo tako naredil naravni vakuum in manj možnosti bo, da bi v kozarec uhajal zrak. Tako zložene kozarčke potem pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se na sobni temperaturi počasi ohlajajo. Po 30 minutah lahko kozarčke obrnete, saj je vakuum že naredil svoje.
Ko se je marmelada ohladila, jo hitro poskusimo. Po videzu je podobne barve kot sveže pretlačen kaki, je gosta in lepo maziva, po okusu pa ostaja zvesta kakiju, čeprav lahko začutimo tudi aromo jabolk, vanilije in ruma. Namažemo si jo na kruh in uživamo v lastnem izdelku. Mimogrede: takšna odlična in preprosta kakijeva marmelada je tudi izvirno darilo za prihajajoče praznike. Zakaj ne bi podarili nekaj, kar je narejeno z lastnim trudom in ljubeznijo …
Dober tek!