Odlična in preprosta kakijeva marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Zdaj je sezona kakijev, ko kar ne vemo, kaj bi z njimi naredili. Če ga imate veliko in je že meden, ga izkoristite na naslednji način – odlična in preprosta kakijeva marmelada je dober način, kako shraniti kaki tudi za poznejšo uporabo, njena izdelava je hitra in preprosta, kakijeva marmelada po tem receptu pa odličnega okusna in predvsem zelo kompaktna, čeprav vsebuje malo sladkorja. Ker nima veliko dodatkov, ohrani kaki svoj pristen okus. Poskusite!

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Pripomočki za kakijevo marmelado:

  • 10-litrski lonec
  • večja kuhalnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • palični mešalnik
  • lijak
  • zajemalka
  • oprane in sterilizirane stekleničke s pokrovčki
  • košara in odeja

Sestavine za kakijevo marmelado:

  • 3,5 kg narezanega zrelega kakija
  • 1,2 kg sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 jabolki
  • sok ene limone
  • ščepec vanilijeve arome
  • ščepec ruma

Postopek za pripravo kakijeve marmelade:

Kakije najprej operemo in jih narežemo na četrtine, lupiti pa jih ni treba.

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Nato damo kakije v lonec in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom v kompaktno, gladko zmes.

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Ko smo dobili gladko zmes, dodamo jabolki, ki smo ju predhodno razrezali na nekaj manjših kosov.

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Zdaj spet s paličnim mešalnikom vse skupaj pretlačimo.

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Ko smo dobili gladko zmes od kakija in jabolk, vanjo vmešamo sladkor, vanilijevo aromo, rum, limonin sok in vanilijev sladkor. Vse dobro premešamo.

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Lonec postavimo na ogenj in kuhamo na zmerni temperaturi ob neprestanem mešanju. Pazite, da ne boste kuhalnice odložili in pozabili na mešanje, saj se lahko marmelada na dnu lonca zažge in več ne bo okusna. Na zmernem ognju mešamo do vretja, potem pa še nekje 15 minut, dokler se ne začne gostiti.

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Čeprav lahko zasledimo, da naj se kakijeva marmelada niti ne bi dovolj zgostila, to za pričujoči recept ne velja, saj jabolki in limonin sok poskrbijo, da je marmelada v kratkem času še kako kompaktna. Še vročo marmelado nalijemo v vroče in sterilizirane kozarčke.

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Kozarčke tesno zapremo in jih zlagamo v košaro, ki smo jo obložili z debelo odejo. Priporočam, da kozarčke najprej obrnete na glavo, torej na pokrovček, saj se bo tako naredil naravni vakuum in manj možnosti bo, da bi v kozarec uhajal zrak. Tako zložene kozarčke potem pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se na sobni temperaturi počasi ohlajajo. Po 30 minutah lahko kozarčke obrnete, saj je vakuum že naredil svoje.

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Ko se je marmelada ohladila, jo hitro poskusimo. Po videzu je podobne barve kot sveže pretlačen kaki, je gosta in lepo maziva, po okusu pa ostaja zvesta kakiju, čeprav lahko začutimo tudi aromo jabolk, vanilije in ruma. Namažemo si jo na kruh in uživamo v lastnem izdelku. Mimogrede: takšna odlična in preprosta kakijeva marmelada je tudi izvirno darilo za prihajajoče praznike. Zakaj ne bi podarili nekaj, kar je narejeno z lastnim trudom in ljubeznijo …

Odlična in preprosta kakijeva marmelada

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor