Kakijeva marmelada za sladokusce
Z le malo truda lahko okus sočnih, sladkih zrelih kakijev ujamemo v kozarčke z marmelado in v njegovem okusu uživamo še dolgo po tem, ko svežih kakijev ne bo več na voljo. Kakijeva marmelada tekne tako na kruhu, kot v sladicah ali pa kar na žlico. Pripravljena je brez želirnega sredstva in z manjšo količino sladkorja in dodatkom začimb, ki naredijo piko na i okusu.
Pripomočki za kakijevo marmelado
- poljubno veliki stekleni kozarčki s pokrovčki
- palični mešalnik
Sestavine za kakijevo marmelado
Za cca. 3800 g marmelade:
- 3 kg kakija tippo (naj bodo lepo zreli sadeži)
- 800 g sladkorja
- sok polovice limone (20 ml)
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 1 ščep vanilje v prahu
Priprava kakijeve marmelade
Kakije najprej operemo in nekoliko osušimo (pustimo, da voda odteče). Nato odstranimo del, kjer je pecelj in kakije narežemo na četrtine. Narezane kakije dajemo direktno v posodo, v kateri bomo marmelado kuhali.
Dodamo sladkor, sveže stisnjen sok polovice limone, pol čajne žličke mletega cimeta in ščep vanilje v prahu (lahko uporabimo tudi manjši strok vanilje, ki ga prerežemo in iz njega postrgamo semena in jih dodamo). Pristavimo na štedilnik in ob mešanju segrevamo, da se sladkor stopi. Ko se sladkor stopi in vsebina začne vreti, zmanjšamo temperaturo in kuhamo tako dolgo, da kakiji začnejo razpadati (kar se zgodi hitro, saj so zreli kakiji zelo nežne teksture). Odstavimo s štedilnika in s paličnim mešalnikom vsebino spasiramo do gladkega.
Kakijevo marmelado vrnemo nazaj na štedilnik in počakamo, da zavre, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob pogostem mešanju kuhamo tako dolgo, da se vsebina zgosti (cca. 20-30 minut, odvisno tudi od sočnosti sadežev, kako mokri so bili sadeži pred kuhanjem, …). Ko se nam zazdi, da je kakijeva marmelada dovolj gosta, vzamemo manjši krožnik, nanj damo žličko marmelade, počakamo minuto ali dve, da se marmelada na krožniku povsem ohladi in naredimo preiskus – nagnemo krožnik, če marmelada na njem ostane nespremenjena in ne teče, potem je kakijeva marmelada gotova in kuhana, sicer še nekoliko podaljšamo čas kuhanja.
Še vročo kakijevo marmelado s pomočjo lija in zajemalke polnimo v čiste, poljubno velike steklene kozarčke. Polnimo do vratu. Kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo (priporočam, da uporabite nove pokrovčke). Kozarčke zložimo na odejo in jih z njo tudi pokrijemo ter pustimo, da se povsem ohladijo.
Ohlajene kozarčke opremimo z etiketo in podatki kaj vsebujejo in času shranjevanja. Tako pripravljeno kakijevo marmelado hranimo v temnem in hladnem prostoru. Uporaba je najmanj eno leto. Po odprtju marmelado hranimo v hladilniku. Tekne s kruhom, v sladicah, na žlico … Odlična je!
Vabim, da poskusite tudi:
- grški jogurt s kakijem ( uporabite kakijevo marmelado, v kolikor svežih kakijev ni na voljo),
- pecivo z marmelado na hitro bo s kakijevo marmelado odlično,
- za še več idej pa pobrskajte po prispevku: Recepti za sladice s kakijem.
Prijetno sladkanje želim!