Sladica v kozarcu: grški jogurt s kakijem
Ta sladica v kozarcu, grški jogurt s kakijem je resnično zelo enostavna za pripravo, saj vam bo priprava, če ste nekoliko bolj spretni, vzela 5 minut, sicer 10 minut in že se boste lahko sladkali, saj sladico lahko postrežemo takoj, brez čakanja. Seveda pa jo lahko pripravimo tudi vnaprej in jo postrežemo kasneje.
Le nekaj preprostih sestavin in odlična sladica s pridihom jeseni je tu.
Pripomočki za grški jogurt s kakijem
- 4 servirni kozarci (cca. 2,5 dl)
- palični mešalnik
Sestavine za grški jogurt s kakijem
Za 4 sladice v kozarcu:
- 500 g grškega jogurta
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
- 2-3 zreli kakiji (cca. 500 g)
- 1-2 žlici ruma (če bodo jedli otroci, izpustite)
- 3 ščepi mletega cimeta
- malo čokoladnih ostružkov (po želji)
Priprava sladice v kozarcu: grški jogurt s kakijem
Grški jogurt damo v večjo posodo, mu dodamo zavojček vaniljevega sladkorja, in premešamo, da se sestavini združita. Vaniljev sladkor lahko nadomestite s pol čajne žličke vanilje v prahu ali žlico vaniljevega ekstrakta.
Kakije umijemo, osušimo, odstranimo kožico (če vas ne moti, jo lahko pustite). Dodamo žlico ruma (ali dve), 2-3 bogate ščepe mletega cimeta in s paličnim mešalnikom spasiramo.
Sedaj nam ostane le še to, da sladico, grški jogurt s kakijem, nadevamo v kozarce. Najprej s pomočjo žlice v vsak kozarec damo cca. 4 žlice grškega jogurta. Čez damo še 4-5 žlic kakija. Po želji čez posujemo malo nastrgane čokolade ali pa zdrobimo en npr. maslen piškot in ga potrosimo po sladici (piškoti potrosite tik pred postrežbo).
Sladico v kozarcu, grški jogurt s kakijem, lahko postrežemo takoj, še bolje pa bo, če jo za nekaj časa postavimo v hladilnik in postrežemo kasneje, ko se bodo okusi še bolje povezali. Tako preprosto, a tako zelo dobro. Pripravite to sladico tudi vi in se sami prepričajte, kako lepo se ujameta grški jogurt in kaki.
Uporabite lahko tudi zelo zrel kaki vanilja, ki je že povsem mehak. Grški jogurt pa bi šlo nadomestiti tudi z okoli 300 ml stepene sladke smetane. In, če slučajno pri roki nimate kakija, imate pa jabolka, na malo masla skupaj s cimetom in malo sladkorja počasi do mehkega prepražite olupljena in na koščke narezana jabolka (2-3) in pustite, da se ohladijo, nato pa ohlajene koščke jabolk dodajte na grški jogurt in postrezite.
Prijetno sladkanje!
Ljubitelji sladic v kozarcu poskusite tudi:
- nežno sladico v kozarcu,
- Raffaello v kozarčku z malinami,
- kavni mousse,
- čokolado avokadovo kremo,
- čokoladno razvajanje iz kozarčka,
- čokoladno malinov kaos v kozarcu,
- enostavno sladico z grškim jogurtom.