Mikrozelenjava – gojenje in uporaba v kulinariki
Gojenje mikrozelenjave, mladih rastlinic, je povsem enostavno. Tako, da si lahko sami vzgojimi raznovrstno mikrozelenjavo v približno tednu dni, v vsakem domu.
Ima do 40 krat več hranil, kot zelenjava, ki jo pustimo rasti do njene zrelosti – saj vsebuje vse minerale in vitamine, ki so potrebni za razvoj rastline. Zato je zelo zaželjena na naših krožnikih vsaj v jesensko zimskem času, če že ne kar preko celega leta.
Prispevek: mikrozelenjava – gojenje in uporaba v kulinariki, daje vse potrebne napotke, kako na povsem enostaven in hiter način vzgojimo te mlade rastline ter kako jih potem uporabimo v kulinariki.
Pripomočki za gojenje mikrozelenjave:
- pladenj, krožnik, posoda (poljubne velikosti)
- vata ali papirnata brisača
- živilska folija
- škarje ali oster nož
- škropilka (opcijsko)
Sestavine za gojenje mikrozelenjave:
Za pladenj približne velikosti 15 cm x 20 cm:
- 1/2 malega paketa semen mikrozelenjave
- voda za zalivanje
Postopek za setev, zalivanje in pobiranje mikrozelenjave:
Za sam začetek gojenja mikrozelenjave si pripravimo nek pladenj, posodo, krožnik. Pravzaprav lahko uporabimo karkoli, kar ima nekoliko dvignjen rob oziroma stranice.
Jaz sem za tale prikaz vzela čisto navadno plastično posodico, približne velikosti 15 cm x 20 cm.
Nato potrebujemo vato ali navadno papirnato brisačo, ki jo enakomerno razporedimo po dnu ter semena.
Jaz od mikrozelenjave najraje sejem semena vodne kreše, gorčice, rukole ali blitve. Imate pa še druga semena od raznih solat, špinače, daikona, redkve. Tudi timijan, majaron in bazilika pridejo v poštev.
Vsaka mikrozelenjava ima svoj poseben okus in s setvijo večih različnih najlažje ugotovimo, kaj nam po okusu najbolj ustreza.
Ko smo vato ali papirnato brisačo razporedili po dnu pladnja / posode, na to enakomerno posujemo semena. Semen posujemo večjo količino, da bomo imeli lepo gosto mikrozelenjavo. Zopet pa moramo paziti, da ne bo pregosta, saj se potem kaj hitro lahko prične delati plesen ali pride do gnitja.
Po setju zalijemo toliko, da so semena na zelo vlažni podlagi – nikakor pa ne smejo plavati v vodi. Vse skupaj prekrijemo s prozorno folijo za živila in postavino kamorkoli v našem bivalnem prostoru, kjer imamo klasično sobno temperaturo in svetlobo. Mikrozelenjava za razliko od kalčkov, namreč potrebuje svetlobo za svojo rast.
Tako pokrito pustimo 2 do 3 dni. Vmes preverimo, če bi bilo potrebno semena še zaliti, vendar se to zgodi redkokdaj, saj živilska folija preprečuje izhlapevanje.
Mikrozelenjavo lahko ali klasično zalivamo, torej dodamo vodo na podlago iz katere rastejo semena. Lahko pa jo izdatneje škropimo s škropilko in s tem dovajamo vlago.
Po nekje 2 do 3 dneh (različna semena imajo različno kaljivost), ko se začno iz semen že delati kalčki, odstranimo živilsko folijo.
Sedaj vsak dan preverimo vlažnost podloge, ki mora biti skozi namočena.
Takole zgleda mikrozelenjava po 3. do 4. dneh:
Ter tako po 5. do 6. dneh.
In sedaj jo lahko nekatere vrste že začnemo uporabljati v kulinarične namene. Kakšnondrugo.mikrozelenjavo pa moramo pustiti rasti še kak dan več.
Rezati in uživati jo praviloma lahko začnemo, ko sta klična lista dobro razvita – ter vse se do časa, ko vidimo nastavek za prva dva prava lista.
Mikrozelenjava ima zanimivo barvo (vse odtenke zelene, do vijolične, rahlo rumeno oranžne), okuse (kiselkasto, rahlo pikantno, sladkasto) in teksturo (je rahlo hrustljava, a hkrati nežna, mehka in sočna), zato jo lahko v kulinariki uporabimo skoraj na vsakem krožniku. Seveda svežo, da z njo zaužijemo vse te minerale in vitamine, ki jih vsebuje. Prav tako pa je odlična za dekoracijo krožnikov.
Za njeno rezanje vzamemo oster nož ali še bolje: škarje ter jo režemo tik nad podlogo, kjer so rastlinice zrasle iz semen. Torej jo uživamo s stebli vred.
Svežo dodajamo v sendviče, na pice, testenine. Krasen priokus doda raznim solatam in kremnim juham ter smutijem, namazom in pesto omakam. Prav tako pa jo lahko dodamo pravzaprav k vsaki servirani jedi na krožnik – kot uporabno dekoracijo.
Edina omejitev uporabe je naša domišlija 🙂
Dober tek 🙂