Mnogi obožujejo kuhan fižol v zrnju v vseh mogočih jedeh a ga ne jedo, saj imajo po takšnih jedeh težave z napenjanjem in vetrovi. Kako skuhati fižol, da bo tovrstnih težav manj?
Kako skuhati fižol, da bo manj napenjal – pripomočki:
skleda za namakanje
posoda za kuhanje fižola
posoda za pripravo vrele vode
večja cedilka
pripomoček za mešanje
Kako skuhati fižol, da bo manj napenjal – sestavine:
400 g do 500 g namočenega fižola
3 lovorovi listi (lahko tudi janež, kumina, šetraj)
sol
dva lonca vode
Kako skuhati fižol, da bo manj napenjal – postopek priprave
Večer pred kuhanjem fižol namočite v vsaj trikratno količino vode. Vodo zamenjajte še dvakrat in sicer zjutraj in pred kuhanjem. Lonec z vodo, lovorovim listom in fižolom postavite na ogenj ter kuhajte še 10 minut po tem ko vsebina zavre.
Paralelno v drugem loncu zavrite osoljeno vodo. Fižol na hitro precedite in ponovno zalijte z slano vrelo vodo.
Kuhajte tako dolgo, da bo fižol primerno mehak. Čas kuhanja suhega fižola je odvisen od starosti in časa namakanja zato je čas kuhanja težko natančno določiti. Najbolje ga je proti koncu kuhanja poskusiti, vsekakor pa ne dlje kot eno uro. Iz tako kuhanega fižola lahko pripravite vrsto odličnih jedi (Jota drugače in bolj zdravo, Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem).
Pameten nasvet
K manjšemu napenjanju poleg daljšega časa namakanja in večkratne menjave vode pripomorejo tudi janež, kumina, šetraj ali lovorov list.
Zanimivost
Fižol v restavracijah je zaradi pomanjkanja časa največkrat namakan krajši čas, skuhan pa kar v isti vodi kot je bil namakan zato ga tisti, ki so na to občutljivi raje ne jedo saj so težave po zaužitju takega živila prehude.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Če se priprave fižola in stročnic lotite nekoliko drugače lahko moteče učinke omilite ali celo preprečite. Razlog za napenjanje in vetrove po zaužitju pa tiči tudi v prehranski sestavi le teh. Stročnice namreč vsebujejo rafinozo – sladkor, ki je sestavljen iz glukoze, fruktoze in galaktoze. Ker naše telo nima encima, ki bi v tankem črevesu ustrezno presnovil galaktozo le ta skozi prebavni trakt vse do debelega črevesa pride nespremenjena. Šele v debelem črevesu jo kot vir hrane uporabijo tam nastanjene črevesne bakterije, predvsem Escherichia coli. Stranski produkt metabolizma mikroorganizmov pri presnovi galaktoze pa so plini vodik, ogljikov dioksid in metan, le ti pa v črevesju povzročajo napihnjenost in vetrove. Da se izognete napenjanju in vetrovom lahko fižol pustite, da prične kaliti (vodo med tem redno menjujte) saj proces kaljenja v stročnicah ustvari encim galaktozidazo, ki je sposoben galaktozo razgraditi. Že samo namakanje dan pred kuhanjem sproži proces kaljenja.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
Za zagotavljanje najboljših izkušenj mi in naši partnerji uporabljamo tehnologije, kot so piškotki, za shranjevanje in/ali dostop do podatkov o napravi. Soglasje za te tehnologije nam in našim partnerjem omogoča obdelavo osebnih podatkov, kot so vedenje pri brskanju ali edinstveni identifikatorji na tem spletnem mestu. Neprivolitev ali preklic privolitve lahko negativno vpliva na nekatere funkcije in funkcije.
Kliknite spodaj, če se želite strinjati z zgoraj navedenim ali izbrati podrobne možnosti. Vaše izbire bodo veljale samo za to spletno mesto. Nastavitve lahko kadar koli spremenite, vključno s preklicem soglasja, tako da uporabite preklopna stikala v pravilniku o piškotkih ali kliknete gumb za upravljanje soglasja na dnu zaslona.
Funkcionalni
Vedno aktiven
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene.Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.