Fižolova pašteta “teta Meta”
Print Friendly, PDF & Email

Fižolovo pašteto “teta Meta” sem poimenovala po moji na kosilo povabljeni prijateljici, ki jo je treba postreči nekoliko drugače. Ker ne uživa mesa, sama pa vem, da je potrebno uživati tudi beljakovine sem zanjo pripravila prav posebno pašteto. Bogato z beljakovinami, omega-3 maščobnimi kislinami, antioksidanti in minerali. Bogato pa tudi po aromi in okusu. Kot predjed postrežena ob kisli repi je bila odličen začetek kosila. Primerna je za diabetike, vegetarijance in vse, ki imajo težave z glutenom.

Fižolova pašteta “teta Meta” – pripomočki:

 • manjša ponev
 • kavni mlinček
 • električni mešalnik
 • pripomoček za mešanje
 • posodice z pokrovom za shranjevanje

Fižolova pašteta “teta Meta” – sestavine:

 • 400 g kuhanega fižola (ali ustrezna količina iz konzerve)
 • 4 čajne žličke lanenih semen
 • 4 čajne žličke sezamovih semen
 • 2 čajni žlički bučnih semen
 • 1/2 čajne žličke zdrobljenih domačih sušenih začimb
 • ščepec soli
 • za oreh velik kos masla
 • po potrebi še nekaj vode v kateri se je kuhal fižol

Količina sestavin je kot predjed primerna za 6 oseb. Čas priprave 10 minut.

Fižolova pašteta “teta Meta” – postopek priprave:

V manjši ponvici prepražite 4 čajne žličke sezamovih semen. V kavni mlinček stresete lanena, sezamova in bučna semena ter jih zmeljete.

V električni mešalnik pretresete 400 g kuhanega fižola z nekaj žlicami vode v kateri se je kuhal. Dodate pol čajne žličke zdrobljenih domačih sušenih začimb, za oreh velik kos masla in zmleta semena. Mešajte toliko časa, da dobite homogeno pašteto. Po potrebi za lažje mešanje dodajte še kakšno žlico vode, ki je ostala od kuhanja fižola.

Pašteto nadevajte v posodice s pokrovom in med polnjenjem posodice večkrat potresite, tako, da se vsebina sproti poravnava.  

Po vrhu dodajte nekaj kapljic olja in pogladite z žličko. Pašteta naj bo z oljem prekrita, saj boste tako preprečili dostop zraka in oksidacijo. Zaprte posodice za nekaj ur postavite na hladno, da se maslo strdi saj bo pašteta tako dobila primerno mazavo strukturo. Na hladnem fižolovo pašteto “teta Meta” lahko hranite nekaj dni (če prej ne bo pošla).

Pameten nasvet
Fižolovo pašteto lahko ponudite za zajtrk, predjed ali malico. Odlična je postrežena s kislo repo ali sezonsko solato. Za vsejedce pa lahko dodate še rezino prekajene šunke. Vsebuje veliko prehranskih vlaknin zato pred obrokom za boljšo prebavo popijte kozarec vode. Če vas po uživanju fižola napenja si preberite nasvet o tem kako skuhati fižol, da bo manj napenjal.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Osnova za fižolovo pašteto “teta Meta” je fižol, živilo, ki je bilo v preteklosti eno najpogosteje uporabljanih v naši kulinariki. To je živilo na katerega je naša genetika prilagojena. Nekoč je bil  v skromni kmečki prehrani skoraj edini vsakodnevni vir beljakovin. Danes so beljakovine, ki jih uživamo vsakodnevno pridelane industrijsko (govorim o mesu), vsebujejo pesticide, rastne hormone, antibiotike, telo zakisajo ter povzročajo še mnoge druge spremembe na celični ravni. Tudi vse našteto je lahko razlog, da fižol na vaš jedilnik uvrstite pogosteje. Fižol je stročnica, ki vsebuje veliko beljakovin, prehranskih vlaknin, mineralov in škroba. Z dodatkom bučnih, lanenih in sezamovih semen jed obogatite še z dodatnimi beljakovinami in povišate biološko vrednost in prebavljivost le teh. Tudi lanena semena vsebujejo veliko topnih prehranskih vlaknin, vsebujejo pa tudi omega-3 maščobne kisline, ki jih v naši prehrani danes primanjkuje. Sezam vsebuje najmočnejši antioksidant sezamol, zdrave maščobe in veliko mineralov. Dodatek domačih posušenih začimb pa bo poskrbel se za zvišanje žive energije obroka. Tako sestavljena pašteta vsebuje vsa makro hranila zato bo prebava in vsrkavanje hranil dolgotrajnejša, ne bo hitro dvignila krvnega sladkorja kar pomeni, da je primerna za ohranjanje zdrave telesne teže.  Z dodatkom kisle repe boste nekoliko znižali kislo bazni učinek obroka po presnovi, zaužili pa boste tudi obilico mlečno kislinskih bakterij, ki bodo skupaj z vlakninami pomagale uravnavati vašo prebavo in poskrbele za zdravje črevesja in celega telesa. Za zdravje želodca pa pol ure pred zaužitjem popijte kozarec ali dva vode sobne temperature. 
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor