Fižolova pašteta “teta Meta”
Print Friendly, PDF & Email

Fižolovo pašteto “teta Meta” sem poimenovala po moji na kosilo povabljeni prijateljici, ki jo je treba postreči nekoliko drugače. Ker ne uživa mesa sama pa vem, da je potrebno uživati tudi beljakovine sem zanjo pripravila prav posebno pašteto. Bogato z beljakovinami, omega-3 maščobnimi kislinami, antioksidanti in minerali. Bogato pa tudi po aromi in okusu. Kot predjed postrežena ob kisli repi je bila odličen začetek kosila. Primerna je za diabetike, vegetarijance, vegane in vse, ki imajo težave z glutenom.

Fižolova pašteta “teta Meta” – pripomočki:

 • manjša ponev
 • kavni mlinček
 • električni mešalnik
 • pripomoček za mešanje
 • posodice z pokrovom za shranjevanje

Fižolova pašteta “teta Meta” – sestavine:

 • 400 g kuhanega fižola (ali ustrezna količina iz konzerve)
 • 4 čajne žličke lanenih semen
 • 4 čajne žličke sezamovih semen
 • 2 čajni žlički bučnih semen
 • 1/2 čajne žličke zdrobljenih domačih sušenih začimb
 • ščepec soli
 • za oreh velik kos masla
 • po potrebi še nekaj vode v kateri se je kuhal fižol

Količina sestavin je kot predjed primerna za 6 oseb. Čas priprave 10 minut.

Fižolova pašteta “teta Meta” – postopek priprave:

V manjši ponvici prepražite 4 čajne žličke sezamovih semen. V kavni mlinček stresete lanena, sezamova in bučna semena ter jih zmeljete.

V električni mešalnik pretresete 400 g kuhanega fižola z nekaj žlicami vode v kateri se je kuhal. Dodate pol čajne žličke zdrobljenih domačih sušenih začimb, za oreh velik kos masla in zmleta semena. Mešajte toliko časa, da dobite homogeno pašteto. Po potrebi za lažje mešanje dodajte še kakšno žlico vode, ki je ostala od kuhanja fižola.

Pašteto nadevajte v posodice s pokrovom in med polnjenjem posodice večkrat potresite, tako, da se vsebina sproti poravnava.  

Po vrhu dodajte nekaj kapljic olja in pogladite z žličko. Pašteta naj bo z oljem prekrita, saj boste tako preprečili dostop zraka in oksidacijo. Zaprte posodice za nekaj ur postavite na hladno, da se maslo strdi saj bo pašteta tako dobila primerno mazavo strukturo. Na hladnem fižolovo pašteto “teta Meta” lahko hranite nekaj dni (če prej ne bo pošla).

Fižolovo pašteto lahko ponudite za zajtrk, predjed ali malico. Odlična je postrežena z kislo repo ali sezonsko solato. Za vsejedce pa lahko dodate še rezino prekajene šunke.

Naj vam tekne. Prehranski komentar, ki ga vedno spišem pa še sledi.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor