Čiščenje ribe
Kadar imamo namen pripraviti kak okusen recept s svežimi ribami je pomembno le-te znati očistiti. Zelo pomembno je tudi, da so ribe, ki se jih pripravljamo kuhati in čistiti, čimbolj sveže. To lahko preverimo še pred nakupom tako, da pogledamo ribje oči, te morajo biti bistre. Pomagamo si tudi z vonjem, saj ga sveže ribe ne oddajajo. Ribe začno oddajati vonjave šele po tretjem dnevu.
Kako očistiti ribo?
Za čiščenje rib potrebujemo le tri pripomočke in to so:
- kuhinjsko desko,
- kuhinjske škarje
- in dober nož.
Kdor ga ima, lahko uporabi tudi pripomoček za odstranjevanje lusk.
Ribo postavimo na kuhinjsko desko in se lotimo dela. Najprej s škarjami prerežemo ribi trebuh vse do glave.
Nato z rokami izpraznimo drobovje.
Ribo pod tekočo vodo dobro operemo, da ne ostane nič krvi.
S pomočjo škarij ribi odstranimo vse plavuti, tudi hrbtno.
Z nožem se znebimo vseh lusk in to tako, da nož vlečemo v smeri od repa proti glavi. Priporočljivo je ta postopek izvest pod tekočo vodo, da se luske ne znajdejo po vsej hiši.
In tako je riba pripravljena na peko v peči ali pa na žaru. Le še dober recept potrebujete in dober tek.
Mi vam ponujamo naslednje recepte:
- Orada v pečici
- Orada na žaru
- Orada v hrustljavi koruzni srajčki
- Orada in brancin
- Hrustljavo ocvrte papaline