Orada v pečici
Orada v pečici je ime za zelo lahek in okusen recept. Orada v peči je idealna tako za kosilo, kot za večerjo. Najtežji del recepta je čiščenje ribe, pa še temu se lahko izognemo tako, da prosimo, da nam jo v ribarnici očistijo.
Pripomočki za pripravo orade v pečici
- deska za rezanje in noži
- lupilec in škarje
- lonec
- peč in pekač
Sestavine za pripravo orade v pečici
Za 2 osebi
- 900 g orada
- 400 g krompirja
- 2 stroka česna
- 2 vejici rožmarina
- 2 vejici timijana
- 3 žajbljeve liste
- 2 dl belega vina
- poper in sol
- 3 žlice olivnega olja
Postopek priprave orade v pečici
Krompir olupimo in zrežemo na krhlje. Krompir 5 minut kuhamo v slani vodi, ki rahlo vre.
Priprave orade se lotimo s čiščenjem ribe. Seveda, če smo nabavili že očiščeno ribo smo korak naprej.
Sedaj nas čaka polnjenje ribjega trebuha. Najprej ga malo popopramo in posolimo, nato pa damo notri vsa zelišča (rožmarin, žajbel, timijan) in stroka česna.
Pekač premažemo z olivnim oljem in na sredino postavimo nadevano orado.
Krompir na pol kuhan odcedimo in postavimo v pekač okrog orade. Zalijemo z belim vinom in posujemo s timijanovimi lističi.
Orado pečemo v predhodno ogreti pečini na 180 °C, 20 minut nato jo obrnemo in pečemo še 20 minut. Pri ventilacijski pečici naj se orada peče na 160 °C.
Recept odlično uspe tudi z brancinom.
Dober tek!