Hrustljavo ocvrte papaline
Papaline spadajo med zelo zdrave modre ribe. So sorodniki sardele in sardona. Njihovo meso je izredno nežno in okusno in zaradi tega se lahko uporabijo kar neočiščene. Vendar jaz jih očistim. Stvar predsodka in okusa.
Hrustljavo ocvrte papaline – pripomočki:
- nožek
- skleda
- cedilo
- ponev ali friteza
Hrustljavo ocvrte papaline – sestavine:
Za 2 osebi:
- 400 g papalin
- 3 žlice koruzne moke
- 400 ml olja
- sol
- limona
Hrustljavo ocvrte papaline – postopek:
Če smo se odločili, da paplin ne bomo očistili, jih samo splahnemo pod tekočo vodo in damo na cedilo cedit. Če jih bomo čistili, to storimo tako, da jih po spodnjem delu prerežemo in ribico očistimo drobovine. Glavo lahko pustimo ali jo odstranimo. Očiščene ribe damo na cedilo, da se odteče voda.
Papaline osušimo tako, da jih s papirno servieto popivnamo.
Osušene papaline predenemo v skledo in jih posujemo s koruzno moko. Posodo pokrijemo s krožnikom in jo stresamo, moka se bo oprijele vsake ribice posamezno. Na enak način lahko storimo tako, da ribe in moko damo v vrečo, vrečo zavežemo in stresamo.
Papaline lahko ocvremo v ponvi ali fritezi. V obeh primerih mora olje biti zelo vroče, kajti če želimo dobiti hrustljavo ocvrte papaline, jih zaradi njihovega nežnega mesa ne smemo peči predolgo. Zato jih v vročem olju cvremo le kratek čas, toliko, da na zunanji strani nastane hrustljava skorjica. Še vroče ocvrte papaline rahlo osolimo in postrežemo s krhljem limone. Zraven se poda krompirjeva solata ali samo kos domačega kruha.
Dober tek!