Aromatičen bezgov sirup po moje
Print Friendly, PDF & Email

Aromatičen bezgov sirup po moje se prileže kot osvežitev v poletnih dneh, ali kot dodatek koktajlom za večerno poletno razvajanje. Lahko ga uporabite kot dodatek toplim napitkom in čajem. Njegova aroma vas bo prijetno pobožala v toplih poletnih dneh in pogrela, ko bodo temperature padle. Priročno shranjenega v manjše stekleničke lahko vzamete tudi na pot ali službo … Ob aromatičnem bezgovem sirupu po moje lahko postrežete tudi odlično bezgovo tortico.

Ko potrebujete kaj za regeneracijo, si lahko pripravite tudi napitek zdravja in mu dodate kanček bezgovega sirupa. Kot napitek lahko uporabite tudi paradižnikov sok.

Aromatičen bezgov sirup po moje – pripomočki:

 • večji lonec s pokrovom za pripravo sirupa
 • kuhinjske škarjice
 • nož
 • deska
 • pripomoček za mešanje
 • tanka krpa
 • večje cedilo
 • lijak
 • pladenj
 • stekleničke za hrambo

Aromatičen bezgov sirup po moje – sestavine:

 • 2 l vode
 • 1 kg rjavega sladkorja
 • 100 g nekoliko ovenelih bezgovih cvetov (brez pecljev)
 • šopek mete
 • 1 grobo zdrobljena palčka cimetove skorjice
 • 6 žličk citronske kisline (uporabite žličko, ki je v embalaži)
 • 2 celi limoni
 • po želji še nekaj vejic sveže črne bazilike

Aromatičen bezgov sirup po moje – postopek priprave:

V večji lonec nalijte 2 l vode, dodajte 1 kg rjavega sladkorja in vsebino ob stalnem mešanju zavrite. Sladkor naj se popolnoma raztopi. Tekočino ohladite na sobno temperaturo. Najprej nabranemu bezgovemu cvetju z škarjicami odstranite peclje, saj le ti lahko pijačo pogrenijo. Ekološki limoni dobro operite in narežite na tanke kolobarje. Zdrobite eno palčko cimetove skorje. Če so nabrane aromatične rastline dovolj čiste, jih samo dobro preglejte in nikar ne spirajte pod vodo. Natrgajte jih na manjše kose tik preden jih boste uporabili. Vse sestavine dajte v lonec z ohlajeno sladko tekočino. Ne pozabite na citronsko kislino.

Po želji lahko dodate tudi cvetočo črno baziliko. Sedaj vsebino dobro premešajte, pokrijte in pustite počivat na sobni temperaturi 24 ur. Med tem občasno premešajte.

Naslednji dan z kuhinjskim pripomočkom, ki ima luknje iz tekočine odstranite gosto vsebino ter jo dajte v manjši lonec.

Gosto vsebino prelijte s 5 dl vode in pokrijte. Gosta vsebina še vedno vsebuje sladkor in jo boste pozneje lahko uporabili za malo redkejši bezgov sok.

Manjše stekleničke dajte na izbran ognjevaren pladenj ali pekač ter jih v pečici segrejte na vsaj 110° C. Pokrovčke stekleničk dajte v manjši lonec. Dodajte toliko vode, da bodo pokrovčki pokriti ter jih prekuhajte.

Pripravite lonec s cedilko in preko nje položite čisto, prekuhano tanko bombažno krpo ali gazo.

Precedite sirup ter iz krpe iztisnite tekočino z rahlim stiskanjem.

Precejeno čisto tekočino segrejte do vrelišča in napolnite v pripravljene in segrete stekleničke. Zaprite z prekuhanimi in še vročimi pokrovčki. Pri dvigovanju pokrovčkov iz vroče vode si pomagajte z vilicami.

Sedaj preko čiste krpe precedite tudi gosto vsebino, ki ste ji ponovno dodali vodo.

Gosti del dobro stisnite, da odcedite še zadnje kapljice sladke aromatične tekočine. Tekočino segrejte do vrelišča in napolnite v stekleničke po istem postopku kot predhodno. Sama uporabim stekleničke druge barve saj tako že na prvi pogled vem, da je del stekleničk napolnjen z sokom, del pa z sirupom. Sok uporabite prej, sirup prihranite za poletje in zimo.

Napolnjene stekleničke skupaj z pladnjem postavite v še toplo pečico in jih pustite do naslednjega dne, da se popolnoma ohladijo. Pospravite jih na hladno in temno mesto.

Pameten nasvet
Citronska kislina in sladkor nista konzervansa. Da preprečite pokvarljivost shranka je najpomembnejša higiena. Nekaj napotkov, ki jih je dobro upoštevati. Stekleničke za hranjenje naj bodo čiste, segrete vsaj na 110 0 C. Pokrovčki prekuhani v vodi. Pri zapiranju ne prijemajte vrha stekleničke ampak najprej preko položite pokrov in zatesnite. Če shranek želite pred polnjenjem poskusiti to ne počnite s pripomočkom, ki ga uporabljate za mešanje. Za to imejte pripravljeno posebno žličko, na katero s pripomočkom za mešanje nalijete nekoliko tekočine in jo poskusite. V ustih je namreč polno encimov, ki že tu pričnejo razgrajevati ogljikove hidrate. Če jih nehote vnesete v tekočino, čeprav vročo je velika možnost, da bo kateri preživel in povzročil kvarjenje shranka. Ti napotki veljajo tudi za vse druge shranke, ki jih konzerviramo na podoben način (marmelade, kisle shranke).

Ob aromatičnem bezgovem sirupu po moje lahko postrežete tudi odlično bezgovo tortico. Če obožujete bezeg ga lahko pripravite tudi v slani preobleki kot cvrtke z bezgom, akacijo in drobnjakom.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Aromatičen bezgov sirup po moje ni samo dober ampak vsebuje tudi zajetno količino aromatičnih snovi, ki blagodejno vplivajo na počutje. Zaradi večje vsebnosti sladkorja ga naj diabetiki ne uživajo na prazen želodec. Tudi razredčen še vedo vsebuje dovolj okusa in arome sestavin, ki so bile uporabljene.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor