Cvrtki z bezgom, akacijo in drobnjakom
Print Friendly, PDF & Email

Cvrtki z bezgom, akacijo in drobnjakom pripravljeni slani so prava cvetna pojedina malo drugače, kot smo je vajeni. Dišeči, rahli in primerni za serviranje ob skledi solate so odlična malica primerna tudi za diabetike. Cvetovi k jedi prispevajo omamen vonj ter obilico vlaknin in mineralov.

Cvrtki z bezgom, akacijo in drobnjakom – pripomočki:

  • električni mešalnik
  • posoda za stepanje
  • pripomoček za mešanje
  • kuhinjske škarje
  • ponev za peko
  • papirnate serviete

Cvrtki z bezgom, akacijo in drobnjakom  – sestavine:

  • 2 jajci
  • 10 jušnih žlic pol bele pšenične moke
  • 2 dl mleka
  • 0,5 dl sveže mineralne vode
  • ščepec ali majhna žlička soli (dosolite lahko tudi pečene cvrtke)
  • 4 do 5 bezgovih cvetov
  • 2 do 3 cveta drobnjaka
  • 5 do 6 akacijevih cvetov
  • 1 noževo konico vinskega kamna (ali pecilnega praška)
  • olje za cvrtje (50 do 100 ml)

Količine so primerne za 4 osebe (prilagodite apetitu jedcev). Cvrtke ponudite ob skledi solate, lahko dodate tudi žlico ali dve skute.

Cvrtki z bezgom, akacijo in drobnjakom – postopek priprave:

Penasto umešajte dve jajci ter jim dodajte predhodno pomešane vse suhe sestavine in prilijte 2 dl mleka ter 0,5 dl sveže mineralne vode.

Dobro preglejte in očistite cvetove morebitnih žuželk. Cvetove bezga s kuhinjskimi škarjami narežite na manjša socvetja, cvetove akacije osmukajte, cvetove drobnjaka potrgajte iz stebla. Cvetove dodajte v pripravljeno testo.

Vse sestavine rahlo premešajte in v ponvi dobro segrejte olje.

Z večjo žlico zajemajte pripravljeno cvetno testo in ga položite v ponev z segretim oljem ter rahlo potlačite, da se nekoliko razširi. Zlato rumeno zapecite ter obrnite in zapecite še po drugi strani. Cvrtk polagajte na papirnato servieto, da odteče odvečno olje. Po potrebi dodatno posolite. Postopek ponovite tolikokrat, da porabite pripravljeno zmes. Prvi cvrtek je seveda za kuharico – tako tudi preverite, če je po vašem okusu ali je mogoče potrebno še malce dosoliti. Slednje lahko storite tudi, ko so cvrtki že pečeni.

Ponudite ob skledi mešane solate. Sama sem izbrala mešanico domačega radiča, rukole, mehke spomladanske solate. Obilno posujte z narezanim drobnjakom in začinite z bučnim oljem. Po želji lahko dodate tudi žlico ali dve skute.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor