Namaz iz čičerike
Print Friendly, PDF & Email

Namaz iz čičerike je preprost namaz, ki ga pripravimo zelo hitro. Stročnica čičerika, ki je sicer zelo priljubljena v indijski kuhinji in v mnogih arabskih državah, se danes vse pogosteje znajde tudi na naših krožnikih. Ima namreč veliko zdravilnih učinkov. Skrbi za dobro prebavo, izboljšuje krvo sliko, varuje nas pred sladkorno boleznijo ter pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Pogosto jo uživajo vegetarijanci, sladkorni bolniki, športniki in tisti, ki bi radi uravnali svojo telesno težo.

Namaz iz čičerike – pripomočki:

  • blender ali vilica
  • skodelica

Namaz iz čičerike – sestavine:

Sestavine pri namazih lahko malce varirajo oz. jih prilagajamo okusu ter strukturi, ki jo želimo.

  • 200 g čičerike (iz konzerve)
  • 3-4 žlice kisle smetane
  • ščepec česna v prahu
  • ščepec soli in popra
  • večji ščepec posušenega drobnjaka

Namaz iz čičerike – postopek:

Čičeriko iz konzerve stresemo na cedilo, nato pa v skodelico, kjer jo z vilico spasiramo. Če želimo, si lahko pomagamo tudi z blenderjem, vendar gre lepo z vilico in je škoda, da bi blender sploh prižigali (beri: umivali).

Nato postopoma dodajamo kislo smetoma in smo pozorni na strukturo namaza.

Začimbe so tiste, brez katerih ne gre – dodamo večji ščepec mletega česna (če ga nimamo, lahko uporabimo tudi svež česen, vendar ga nasekljamo res na drobno), solimo in popramo po okusu. Dodamo še večji ščepec posušenega ali svežega drobnjaka.

Dobro premešamo, preverimo strukturo in okus, ter po potrebi še kaj dodamo.

Namaz iz čičerike je še posebej slasten, če ga namažemo na domač kruh. Pri nas ga imamo najraje na pirinem kruhku ali žemljicah.

Dober tek!

Poskusite še druge jedi iz čičerike, mi imamo radi praženo zelje s čičeriko. Vode, v kateri je namočena čičerika v konzervi (im. “aquafabe”) nikar ne zavrzite. Iz nje lahko pripravite sladico – veganski beli mousse.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor